Svet
28 ogledov

Breivik "ponovil" strelski pohod

Anders Behring Breivik Reuters
Norveška policija je potrdila, da je Breivik v soboto obiskal otok Utoya, kjer je pomagal pri rekonstrukciji pokola pred tremi tedni.

Norveški časnik VG je objavil fotografijo, na kateri 32-letni Anders Behring Breivik stoji v položaju, ki nakazuje, kako strelja na nekoga v vodi. Policija je sporočila, da so res bili na otoku, več podrobnosti pa še niso razkrili.

Breivik naj bi med ogledom nosil neprebojni jopič, pod katerim je imel rdeč pulover, bil je vklenjen, na nogah pa je imel verige. Okolico otoka naj bi nadzorovalo šest policijskih čolnov, nad njim pa naj bi krožil policijski helikopter. Na otoku so se zadržali kar osem ur.

Breivikov odvetnik Geir Lippestad je povedal, da se je njegovemu klientu v soboto uspelo spomniti številnih podrobnosti strelskega pohoda. Dva policista sta celotno rekonstrukcijo shranila na videoposnetku, ki bo verjetno eden od dokazov na sojenju 32-letnemu desničarskemu skrajnežu.

Ni bil čustveno neprizadet

Policija je kasneje še razkrila, da Breivik pri tem sicer ni bil čustveno neprizadet, vendar pa ni pokazal "nobenega znaka obžalovanja" in je sodeloval s preiskovalci. Rekonstrukcijo zločina so začeli na kraju, kjer je 22. julija s čolnom zapustil kopno in se preoblečen v policista odpravil proti Utoyi.

Preiskovalci so osemurni obisk na otoku sicer označili kot zaslišanje, saj naj ne bi šlo za pravo rekonstrukcijo strelskega pohoda. So pa na njem pridobili pomembne nove informacije, je še povedal predstavnik policije v Oslu Pal-Fredrik Hjort Kraby.

Policija prejela več njegovih klicev

Potrdil je še poročanje norveških medijev, da je policija med samimi napadi 22. julija prejela več Breivikovih telefonskih klicev, a ni povedal, kako so se nanje odzvali. Po pisanju norveškega dnevnika Aftenposten naj bi Breivik policistom večkrat ponudil, da se preda, in jih prosil, naj ga pokličejo nazaj, česar pa niso storili.

Otok, na katerem je 22. julija v strelskem pohodu umrlo 69 ljudi, je vse od dogodka zaprt za javnost. Na otoku so se poleti tradicionalno zbrali mladi privrženci laburistov.

Komentarjev 1
  • Nota Lovesong 13:13 18.avgust 2011.

    Bombe ja, streljanja pa nikdar in nikoli(ni bilo). V Angleski verziji stateofterror.blogspot.com or stateofterror.wordpress.com NA ŽALOST JE NORVEŠKA KRALJEVINA Z SKORUMPIRANIM KRALJEM(Obamov sluga v Evropi ali resnica zakaj se je Norveška spremenila v enega najbolj umazanih medrasnih stranišč na svetu ...prikaži večtu in ne samo v Evropi)...kakor v Arizoni je šlo prav tako na Norveškem za takoimenovo "afterlife"(v drugem življenju) bando katero je podkupila(kakor Gadafi v Libiji) sama kraljeva krona. To pomeni da so zveste privržence delavske stranke ministra Stoltenberga enastavno podkupili( privržencem delavske stranke in njihovim družinam je Norveška država izdala nove osebne dokumente in jih rasporedila po tujini kjer so jih čakale posesti plačane z državno gotovino pridobleno od naftne industrije - največ po Australiji). Breivik nikoli ni zagrešil streljanja je pa ravnal po navodilih države glede terorizma ali bombe(država ga je podučila in oskrbela z teroristično akcijo). Norveška policija ust