Svet
15 ogledov

Breiviku pomagali Britanci?

Breivik v avtomobilu. Reuters
Norveška policija želi zaslišati več britanskih državljanov v zvezi s krvavim pohodom Norvežana Breivika. Še vedno niso izključili možnosti, da je imel pomočnike.

Tožilec Paal-Fredrik Hjort Kraby je dejal, da so se imena Britancev pojavila, ko je policija zaslišala britanskega protimuslimanskega blogerja Paula Raya. Preiskovalci poudarjajo, da še niso našli dokazov, da je imel Breivik pomočnike, a tega ne izključujejo. Hjort Kraby je napovedal, da bodo zaslišanja potekala v kratkem, vendar še ni določeno, ali na Norveškem ali v Veliki Britaniji, poroča AP.

Andersa Behringa Breivika je policija vnovič zaslišala včeraj. Zanimal jih je predvsem njegov manifest, povezave s skupino vitezov templjarjev in potencialne vezi z Veliko Britanijo. Breivik namreč trdi, da je napade izvedel kot član mreže sodobnih križarjev, ki se borijo proti priseljevanju muslimanov v Evropo. Dejavne naj bi bile tudi druge celice, ki so pripravljene napasti.

"S tem nimam nič"

Ray, eden od ustanoviteljev vitezov templjarjev, trdi, da ne pozna Breivika in da ni mentor, ki ga Norvežan omenja v svojem manifestu. Zatrjuje, da je bil odkrit s policijo, ki "ve, da nima nič opraviti s tem".

Policija je ta teden spet preiskala kmetijo, na kateri je Breivik sestavil bombo, ki jo je uporabil v napadu v središču Osla. Zasegli so okoli tisoč predmetov. Razmišljali naj bi tudi o tem, da bi Breivika pripeljali na kmetijo in ga podrobno izprašali o izdelovanju bombe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.