Svet
24 ogledov

Britanci panično povprašujejo po državljanstvih v državah EU

Brexit EPA
Med Britanci, ki stanujejo v državah Evropske Unije je po referendumski odločitvi uza izstop iz Evropske Unije zavladala panika. Številni že iščejo pot do novih državljanstev. Medtem so na Otoku zbrali že več kot tri milijone podpisov pod peticijo za nov referendum o EU.

Po pisanju časnika Lo Soir, Britanci živeči v Belgiji mzlično, celo v paniki vlagajo zahteve za pridobitev belgijskega državljanstva. Samo v enem dnevu je v Waterloou zahtevek vložilo 450 Britancev, urad županje Florence Reuter pa so zasuli s klici in željami po informacijah, kaj je treba storiti za pridobitev državljanstva.

"V petek nismo delali nič drugega kot odgovarjali na vprašanja povezana s pridobitvijo državljanstva," je za Reuters dejala županja. Podobna situacija je tudi v drugih delih Belgije, še piše časnik. "Od leta 2013 pa do referencuma smo vsega skupaj prejeli le eno zahtevo po pridobitvi državljanstva, zdaj pa vlada norišnica," pa je dejal župan Ixellsa v Belgiji Olivier Deleuze.

Že 3,1 milijona podpisov za razpis novega refenduma

Peticijo s pozivom za drugi referendum o članstvu Velike Britanije v EU je do zdaj podpisalo 3,1 milijona ljudi. Številni Britanci so po četrtkovem referendumu, ko so z 52 odstotki izglasoval izstop iz EU, v šoku in zahtevajo nov referendum.

Peticijo za nov referendum o EU ima več podpisov kot katerakoli druga peticija na spletni strani britanskega parlamenta. Ker ima več kot 100.000 podpisov, bo moral o njej razpravljati parlament.

Tiskovna predstavnica poslanske zbornice je povedala, da se je zbiranje podpisov pod to peticijo začelo 24. maja, vendar pa je do objave izida četrtkovega referenduma zbrala le 22 podpisov.

Komentarjev 4
  • kapibara 20:46 26.junij 2016.

    Kaj bi hizdunčki radi tako kot jugoviči : Dvojno državljanstvo.. -in se potem obračaš po izkoriščanju obojedveh.. :-(

  • mph 18:18 26.junij 2016.

    Posle jebanja, nema kajanja so nekdanji naši bratje imeli pregovor. To, da "niso vedeli" je total patetičen izgovor. Nobene garancije ni, da bodo zdaj vedeli kaj več.

  • dragec 14:15 26.junij 2016.

    Še ena srbska -oni bi, da se jebu i da im ne uđe