Svet
14 ogledov

Cameronova odločitev deli Britance

David Cameron Reuters
Odločitev britanskega premierja Davida Camerona, da Velika Britanija ne pristopi k dogovoru EU o fiskalni uniji, je bila z neodobravanjem sprejeta tudi znotraj njegove stranke.

Premierjev namestnik Nick Clegg je prepričan, da odločitev za Veliko Britanijo ne prinaša nič dobrega. Do sedaj je bilo iz vladajoče stranke slišati, da imajo enotno stališče glede reševanja evrske finančne krize, a temu kot kaže ni tako.

Clegg naj bi bil prepričan, da bodo zaradi Cameronove poteze na preizkušnji tudi odnosi z ZDA, poroča Independent. Vir blizu Clegga pravi, da se Clegg boji posledic, ki jih bo imelo to za britansko gospodarstvo. Izolacija po njegovem ni v državnem interesu. Cameron bi po njegovem mnenju moral priigrati več časa za odločitev.

Clegg je za BBC dejal, da krivi francosko in meško nepopustljivost in nepripravljenost za pogajanja ter pritisk s strani konzervativnih evroskeptikov za "zelo težak položaj", v katerem se je znašel premier.  Po njegovih besedah se iz Bruslja ne bi mogel vrniti praznih rok, saj bi to le še podaljšalo krizo.

Vodja laburistov Ed Miliband napoveduje, da bo Velika Britanija sedaj izključena iz procesa sprejemanja ključnih ekonomskih odločitev v Evropi. Vodja Neodvisne stranke Združenega kraljestva Nigel Farage je rezultat ocenil kot "najslabšega možnega" za Veliko Britanijo, saj meni, da je država s tem ostala brez kakršnegakoli vpliva v Evropi, navaja BBC.

Cameron: Težka, a dobra odločitev

Voditelji članic EU so v noči na petek dosegli dogovor o fiskalnem paktu za zaostritev proračunske discipline v območju evra. Sporazumu se ni pridružila Velika Britanija, saj si ni uspela izboriti zadostnih varovalk. Cameron je odločitev o opustitvi pogajanj v petek označil za "težko, a dobro" odločitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.