Svet
8391 ogledov

Cestninjenje na Hrvaškem: Če na kartici ni kritja, ste v prekršku!

Hrvaška avtocesta
1/5
Hrvaška uvaja nov model cestninjenja.

Hrvaška bo leta 2022 uvedla nov sistem za plačilo cestnine na avtocestah, ki bo temeljil na kombinaciji plačevanja z elektronsko cestninsko kartico (ENC), ki deluje na osnovi mikrovalovne tehnologije (DSRC), ter samodejnega prepoznavanja registrskih oznak vozil (ALPR). 

Dubrovnik Tiskovna konferenca Svet Hrvaška: Turizem je pred kolapsom

Uporaba ENC bo obvezna za težka tovorna vozila, medtem ko bodo preostali udeleženci avtocestnega prometa po napovedih hrvaškega ministrstva za morje, promet in infrastrukturo imeli možnost izbire. 

Nič več kolon pred cestninskimi postajami

Zaradi uvedbe elektronskega cestninjenja in ukinitve plačevanja z gotovino naj bi se zmanjšale kolone na hrvaških avtocestah pred cestninskimi postajami, ki so običajne predvsem v času turistične sezone in med prazniki.

Neurje v Zadru Močan veter Svet Neurje na Hrvaškem: Še dobro, da nihče ni poškodovan

Hrvaška avtocesta | Avtor: Profimedia Profimedia

počitnice hotel bazen CENE Popotnik So počitnice na Hrvaškem res bolj ugodne kot v Grčiji?

Dosedanja oblika pobiranja cestnin na cestninskih postajah ima povprečno zmogljivost 200 vozil na uro, novi sistem pa naj bi omogočil prehod tudi do 3000 vozil na uro, s čimer naj bi se poleg krajših kolon zmanjšalo tudi onesnaževanja zraka. 

Hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković ni želel komentirati, ali se bo cestnina za uporabnike zaradi uvedbe novega sistema podražila. 

Za težka tovorna vozila bo v uporabi t. i. mikrovalovna tehnologija (DRSC), ki je posodobljena različica dosedanjega brezstičnega pobiranja cestnine s pomočjo elektronske kartice (ENC), pilotno uvedene na nekaterih cestninskih postajah. 

Hrvaška obala Zbrani podatki Svet Za toliko višje so letošnje cene na Hrvaškem

DRSC ali ALPR

Ostali uporabniki avtocest bodo lahko izbirali med tehnologijo DRSC in sistemom samodejnega prepoznavanja registrskih oznak vozil (ALPR).

Hrvaška avtocesta | Avtor: Profimedia Profimedia

Stenice V bolnišnici Svet Nočna mora turistke na Hrvaškem: Najprej sem mislila, da so komarji

ALPR-sistem bo mogoče uporabiti prek aplikacije, ki je povezana z bančnimi karticami uporabnika in omogoča neposredno plačilo. Tisti uporabniki, ki ne bodo imeli dovolj denarja na svojih računih, bodo storili prekršek in bodo zanj kaznovani.

Prodajna mesa in posebni pasovi ob meji

Ob vstopu v Hrvaško bo ob meji postavljenih več prodajnih mest, kjer se bodo uporabniki sistema DRSC lahko registrirali. Načrtujejo tudi vzpostavitev posebnih pasov na avtocestah v bližini meje, ki se bodo lahko uporabili za registracijo v sistem odčitavanja registrskih oznak. 

Hrvaška avtocesta | Avtor: Profimedia Profimedia

Restavracija na Mikonosu Hrvaška Svet Turisti jedli in pili za 600 evrov, potem pa tole

Vzpostavitev novega sistema bo Hrvaško stala 570 milijonov kun (77 milijonov evrov), kar vključuje tudi odstranitev cestninskih postaj. Računajo pa, da bodo po uvedbi novega sistema stroškovno privarčevali 13 milijonov kun (1,75 milijona evrov) mesečno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Snezalita
    Snezalita 01:18 11.julij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Bredhot.Com

  • Avatar Leon
    Leon 19:48 10.julij 2019.

    Najboljši je bil ABC sistem .