Svet
13 ogledov

CIA pisala govor Gadafiju

Moamer Gadafi (Foto: Epa) Žurnal24 main
CIA je imela tesne stike z libijsko obveščevalno službo, kažejo dokumenti najdeni v zgradbi nekdanjega šefa libijske obveščevalne službe v Tripoliju.

V času predsednikovanja Georgea Busha mlajšega naj bi CIA v Libijo večkrat poslala teroristične osumljence in libijskim oblastem ob tem namignila, kaj naj zasliševalci osumljence vprašajo. Libija je bila znana po grobih metodah izpraševanja. Dokumente, ki razkrivajo tesno sodelovanje med ZDA in Libijo, je objavil današnji New York Times. Pristnosti dokumentov sicer ni mogoče preveriti, vendar pa številni znaki kažejo na to, da so pristni.

Dokumenti se nanašajo na obdobje od 2002 do 2007, številni pa so iz let 2003 in 2004, ko je bil vodja libijske obveščevalne službe kasnejši zunanji minister Musa Kusa, ki je marca letos prebegnil v Veliko Britanijo.

Gadafiju pomagali sestaviti govor

V enem izmed dokumentov je zapisano, kako so Američani pomagali oblikovati govor o orožju za množično uničevanje, ki ga je kasneje prebral polkovnik Moamer Gadafi. Govor so Američani posredovali pred božičem 2003, z njim pa so očitno želeli pokazati libijskega voditelja v pozitivni luči. Gadafiju se je leta 2004 z odpovedjo orožju za množično uničevanje uspelo znova zbližati z Zahodom.

Tiskovna predstavnica ameriške obveščevalne agencije pisanja New York Timesa ni želela komentirati, opozorila je le, da je normalno, da ZDA v boju proti terorizmu sodelujejo tudi z drugimi državami.

Z Gadafijevim režimom naj bi sodelovala tudi britanska obveščevalna služba MI-6, ki naj bi za režim preverjala telefonske številke, Britanci pa naj bi Gadafijevim obveščevalcem posredovali podatke o nasprotnikih režima v izgnanstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.