Svet
32367 ogledov

Covid-19: To so odkrili nemški patologi

Koronavirus v Franciji Epa
Nemški patologi so kljub nevarnosti opravili cel niz obdukcij. Kaj so odkrili? Koga najbolj ogroža novi koronavirus? So ukrepi pretirani?

V Nemčiji je za boj in nadzor zoper nalezljive bolezni na zvezni ravni odgovoren Inštitut Robert Koch, ki je ob pojavu novega koronavirusa sprva odsvetoval obdukcije umrlih za koronavirusom, kasneje pa mnenje spremenil. Podpredsednik inštituta Lars Schaade je ob tem izpostavil, da je potrebno - zlasti, če je bolezen nova - da pristojni obdukcije opravljajo v največji možni meri. Vsekakor ob potrebnih preventivnih ukrepih.

Tudi ob prvih nasvetih, da patologi ne bi opravljali obdukcij, se vsi niso držali njihovih priporočil. Med drugim tudi Klaus Püschel, direktor Inštituta za sodno medicino v Hamburgu, ki ima trenutno najbolj obsežno bazo podatkov, piše Deutsche Welle. Püschel je izpostavil, da se lahko veliko naučimo prav od mrtih in to v dobrobit živih.

Bojana Beović Sproščanje ukrepov Slovenija Beovićeva: To naj bi sledilo v primeru novega izbruha

To so pokazale obdukcije

Püschel je od 22. marca pa do 11. aprila opravil obdukcijo 65 umrlih pacientov, ki so bili okuženi z virusom covid-19. Od tega jih je 46 imelo bolezni pljuč, 28 bolezni drugih notranjih organov ali presajene organe. Deset jih je trpelo zaradi diabetesa ali prekomerne teže, deset zaradi raka, 16 jih je bilo dementnih.
 
Nekateri so imeli hkrati več omenjenih težav. Püschlova baza zdaj vsebuje podatke več kot sto obdukcij. Vse potrjujejo: nihče od umrlih ni trpel izključno zaradi koronavirusa, skoraj vsi pa so imeli kardiovaskularne težave, visok krvni pritisk, arteriosklerozo, diabetes, raka, težave z delovanjem pljuč ali cirozo jeter.

Püschel meni, da je potrebno novi koronavirus jemati skrajno resno, pri čemer vendarle dodaja, da je strah, ki se pri nekaterih širi zaradi novega virusa vendarle pretiran in da to ni "posebno nevarna virusna bolezen". Zaradi tega meni, da so nekateri ukrepi, zlasti tisti, ki se nanašajo na svojce pri pogrebih pokojnih, neutemeljeni. "Vsekakor jih ne rabite poljubiti, lahko jih pa pogledate. Lahko se jih tudi dotaknete, če si zatem operete roke," še komentira nemški patolog.

Koronavirus - UKC Ljubljana Slovenija Odlične novice, na ta podatek smo čakali od začetka epidemije!

Rahljanje ukrepov

Medtem se tudi v Nemčiji obeta nov krog rahljanja omejitev za zajezitev epidemije novega koronavirusa, v katerega bo med drugim vključeno ponovno odprtje živalskih vrtov, otroških igrišč in muzejev. Poleg tega naj bi bil velik del bolnišničnih kapacitet znova na voljo za načrtovane operacije. Časovnico določa vsaka zvezna dežela posebej.

V nekaterih deželah se bodo sicer v ponedeljek začele odpirati šole, potem ko so v določenih dijaki najvišjih letnikov v šolske klopi sedli že 20. aprila. Takrat so se lahko odprle trgovine, ki so velike do 800 kvadratnih metrov ter prodajalne avtomobilov, koles in knjigarne.

laboratorij COVID-19 koronavirus Koronavirus Svet Črne napovedi švicarskega epidemiologa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Lammilera
    Lammilera 00:48 04.maj 2020.

    Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi –– B­r­ed­h­ot­.­C­om