Svet
1334 ogledov

Dobra novica iz Kitajske glede okuženih

Kitajska koronavirus Epa
Kitajska je dosegla nov mejnik v boju s koronavirusom. Oblasti poročajo, da prvič do zdaj niso zaznali nobene nove lokalne okužbe. Vsi okuženi novi primeri so uvoženi.

Vsi novi primeri, o katerih so iz Kitajske poročali v zadnjih 24 urah, so vključevali ljudi, ki so na Kitajsko prišli od drugod, je sporočila tamkajšnja vlada. To je sploh prvič, da niso zabeležili novega lokalnega primera, po tem, ko je pred tremi meseci začela kriza z izbruhom koronavirusa, ki je zaustavila vsakdanje življenje in gospodarsko dejavnost po vsem svetu.

Osnovna šola Slovenija Z novim koronavirusom okuženi učiteljici OŠ v Pivki

To je po razmišljanju novinarja New York Times vsekakor dobra novica v času, ko se po vsej Evropi in tudi v ZDA spopadajo s pandemijo. To je tudi dokaz, kaj je mogoče doseči, ko se za dosego enega samega cilja uspešno sprosti obsežna birokracija od zgoraj navzdol. 

wuhan virus | Avtor: Epa Epa

New York Times opisuje, da bi utegnil biti dosežek Kitajcev izjemen preobrat tudi v domači javnosti za kitajsko vlado, ki je povzročila široko ogorčenje splošne javnosti, ko so uradniki sprva prikrivali in napačno v javnost posredovali podatke o izbruhu, celo kaznovali zdravnike, ki so si prizadevali sprožiti še večji alarm.

koronavirus Magazin "Pričakujemo lahko težke izzive, koronavirus, se bojim, je le prvi od njih“

Ti napačni koraki, trdijo kritiki, so omogočili, da se je virus nenadzorovano širil po mestu Wuhan v osrednji Kitajski, zaradi česar je vlada uvedla drakonske omejitve potovanj in karantene za več sto milijonov ljudi, ki bi se jim lahko sicer morda izognili.
Medtem, ko je bil pristop Pekinga drastičen, mnogi ga doživljajo kot ekstremni eksperiment brez primere velikosti in obsega - pa so na drugi strani poskušali hitro zmanjšati število okužb. Kljub vsemu je bila cena človeške travme in gospodarske škode velika.
Na Kitajskem je za posledicami virusa do zdaj umrlo 3.245 ljudi, kar predstavlja več kot tretjino vseh umrlih po svetu. V zadnjih 24 urah je na Kitajskem umrlo osem ljudi, vsi v provinci Hubei, ki velja za epicenter izbruha, kjer se je vse začelo konec lanskega leta. Uradniki so 31. decembra lani sploh prvič povedali, da so odkrili primere skrivnostne pljučnice.

wuhan virus | Avtor: Epa Epa

Uradno je bilo v zadnjih 24 urah na Kitajskem potrjenih 34 novih primerov, vsi okuženi so prišli na Kitajsko prišli iz drugih držav in so pristali v strogi karanteni, opozarjajo na to, kako težko se bo Kitajski ali kateri koli državi rešiti virusa. Znotraj Kitajske so se vedno številne pokrajine in mesta povsem zaprta pred zunanjim svetom, pri čemer se postavlja vprašanje, ali se bo virus ponovno pojavil, ko bodo takšne ovire odpravljene in kdaj bodo ljudje spet lahko prečkali meje.

Jeff Bezos Slovenija Slovenija pri koronavirusu zamuja zaradi Amazona?

"Zelo jasno je, da so ukrepi, sprejeti na Kitajskem, skoraj končali prvi val okužb," pravi Ben Cowling, vodja oddelka za epidemiologijo in biostatistiko na šoli za javno zdravje Univerze v Hong Kongu, ki ga povzema NY Times. "Vprašanje pa je, kaj se bo zgodilo, če bo prišlo do drugega vala, ker vrsta ukrepov, ki jih je izvajala Kitajska, dolgoročno ni nujno trajnostna."

Znanost Zdravje Odkrili, kako se naš imunski sistem bojuje s koronavirusom

Pri ameriškem časniku so navedli še, da je kitajski vodja Ši Džinping pozval k "vojni ljudi" proti epidemiji, zato so propagandni oddelki stranke v zadnjih tednih pozdravili odziv stranke in ljudi kot uspeh in model za druge države. Njihov pristop je povzročil velike spremembe za državljanske svoboščine in gospodarsko preživetje, nekateri kritiki pa so se spraševali, ali bi bil izvedljiv v odprtih družbah, kjer so osebne svoboščine močno zaščitene.

wuhan virus | Avtor: Epa Epa

Kot vse kaže v zadnjih dneh je strah pred virusom in pritisk javnosti, da sprejme močnejše ukrepe, tudi demokratične vlade, kot so v Italiji, Španiji in Franciji, spodbudile k uvedbi strogih ukrepov in strategij, ki so jih nekatere države oklevale sprejeti pred nekaj tedni.

Velika napaka Kitajske

Napake v kitajski strategiji za boj proti korovirusu v prvih tednih so prispevale k porastu prenosa virusa v družinah. Ko so bolnišnice v Wuhanu izčrpavale postelje ali komplete za testiranje, so številne bolne poslale domov, kjer so okužili sorodnike. Javno nezaupanje in ogorčenje do vlade je v mučeništvo povzdignilo življenje Li Wenlianga, zdravnika v Wuhanu, ki je med prvimi prepoznal okužbo kot novo nevarnost in ga je policija v začetku januarja kaznovala, ker je delil svoje skrbi. Oblast je njegove besede označila za neresnične. Mesec dni kasneje je zaradi okužbe umrl.

Uvedene vaške straže

Kitajska je virus označila za "glavni preizkus" sistema upravljanja na Kitajskem, v protivirusno mobilizacijo pa je pahnila 1,4 milijarde ljudi. Kaj takega v zadnjih desetletjih ne pomnijo na Kitajskem. Uvedle so se karantene, z vlakom se ni dalo v mesta, če ljudje niso mogli dokazati, da tam živijo ali delajo. Na podeželju so se vasi zabarikadirale z vozili, šotori in drugimi hitrimi ovirami.

Čeprav se je na Kitajskem neposredna grožnja virusa zmanjšala, si vodilni v državi še naprej močno prizadevajo za nadzor. Oblasti so pridržale novinarje, agresivno cenzurirane novice in poročila v družbenih medijih ter izgon tujih novinarjev, ki poročanje o dogajanju je bilo označeno za obrekovalno.

Tovarne delajo, restavracije se odpirajo, a nekaj ostaja

Uradniki so zdaj pod vse večjim pritiskom javnosti za oživitev gospodarstva, ki se je skoraj ustavilo. Država je v prvih dveh mesecih leta zabeležila rekordni upad prodaje na drobno, proizvodne dejavnosti in naložb. Vplivi na Kitajsko in svet so visoki: ekonomisti zdaj verjamejo, da bo država doživela prvo krčenje v zadnjih desetletjih, kar bo imelo velike učinke na svetovno gospodarstvo in lahko vodi v recesijo.

V zadnjih tednih so oblasti po vsej državi sicer znižale stopnjo odzivnosti na epidemijo, kar je omogočilo, da deli gospodarstva ponovno zaživijo. Delavci so se vrnili tovarne, izdelki spet nastajajo na tekočem traku.

V mestih, kot sta Peking in Šanghaj, se restavracije in trgovine ponovno odpirajo. Maske za obraz, ukrepi socialne distance, pogosto umivanje rok in preverjanje temperature na vhodih v stavbe in restavracije pa so postale novo normalno stanje. Večina šol ostaja zaprtih, učenci pa so prešli na spletne tečaje in se celo udeležujejo vsakodnevnih virtualnih ceremonij dvigovanja zastav prek video povezave. Kitajska podeželska območja počasi opuščajo vaške straže.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.