Svet
6462 ogledov

Dom starejših zakonca ločil za božične praznike

Starejši zakonski par starejša zakonca arhiv Žurnal24
Ker niso želeli počakati, morata zakonca po 69 letih praznovati božične praznike ločeno.

Kanadska zakonca Herbert in Audrey Goodine zadnja tri leta stanujeta v domu za starejše občane. Ocena zdravstvenega stanja, ki so jo na začetku meseca opravili tamkajšnji zaposleni, je pokazala, da se je Herbertu stanje poslabšalo do te mere, da zanj ne morejo več ustrezno poskrbeti. 

Prejšnji konec tedna je dom prek elektronske pošte s tem seznanil njuno hčerko. Dejali so ji, da lahko mora izbrati med možnostmi, ki so na razpolago. Oba starša lahko preselijo v ustanovo, ki je od sedanje oddaljena tri ure vožnje in kjer v bližini nimata ne sorodnikov ne prijateljev. Druga možnost je, da očeta preseli v 30 minut oddaljeno ustanovo. 

Po desetletjih v ločenih posteljah

Ne ena ne druga možnost zanjo nista bili sprejemljivi, zato je prosila, da očetu dovolijo bivati skupaj z mamo do konca praznikov. Ker se ona ni odločila, je vodstvo odločitev preložilo na starša. "Ko sem govorila z njima, sem poslušala, kako mama joče, v ozadju sem slišala tudi očeta. Mama je rekla, da je božič zanju končan. Rekla je, da je to njun najslabši božič," je povedala njuna hči Dianne. 

V ponedeljek je lahko njena mama samo nemočno gledala skozi okno, ko so moža odpeljali v novo domovanje. Prvič po več desetletjih sta zakonca spala v ločenih posteljah. 

 

"Zakaj niso mogli počakati?"

Hči je pritrdila, da se je očetu stanje v zadnjem času poslabšalo in da je prekršil nekaj internih pravil doma. Kot pravi, je ne moti to, da se je moral preseliti v drugo ustanovo, ampak način, kako so to izvedli. "Zakaj niso mogli počakati do konca praznikov? Zanju je to psihični in čustveno težko. Zame je to zloraba starejših," je dejala Dianne. Ni obupala nad tem, da bo našla ustanovo, kjer bosta starša spet lahko bivala skupaj, do tedaj pa se bo moral oče privaditi novemu domu. "Pogrešal bom to, da ne morem držati tvoje mame za roko, ko grem spat," ji je dejal. 

Dom je v pojasnilu svoje odločitve zapisal, da je šlo za vprašanje varnosti, ki je na prvem mestu. Dom, v katerem sta bila nastanjena zadnja tri leta, namreč nima ustrezno varovanih izhodov za bolnike, ki trpijo za demenco. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.