Svet
2042 ogledov

Trump izstopil, Biden vstopil

soočenje Joe Biden Donald Trump Epa
Večletni spor med ZDA in organom OZN se je končal.

ZDA so se danes ponovno pridružile Organizaciji ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) in tako končale dolgotrajen spor, zaradi katerega je Washington leta 2011 prenehal plačevati prispevke za Unesco, leta 2018 pa tudi prekinil članstvo v organizaciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na izrednem zasedanju generalne konference držav članic Unesca je za vrnitev ZDA glasovalo 132 članic, deset je bilo proti, 15 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Med nasprotniki vrnitve ZDA so med drugimi bili Iran, Sirija, Kitajska in Rusija, katerih delegacije so skušale preložiti glasovanje.

ZDA, ki so sicer ustanovna članica Unesca, so bile do leta 2011, ko je Unesco sprejel Palestince kot svoje člane, glavni plačnik v Unescov proračun. Zaradi odločitve o članstvu Palestincev so prenehale plačevati prispevke za Unesco, ki so leta 2011 znašali približno 22 odstotkov Unescovega proračuna oziroma 75 milijonov ameriških dolarjev.

Bivši predsednik Donald Trump je pozneje šel za korak dlje in leta 2017 napovedal, da se ZDA skupaj z Izraelom protestno umikajo iz Unesca, ker naj bi bil ta organ pristranski do izraelske države. Izstop iz Unesca je nato začel veljati leto dni kasneje.

Ameriški kongres je decembra lani, takrat so kongres v celoti nadzorovali demokrati sedanjega predsednika ZDA Joeja Bidna, utrl pot, da ZDA obnovijo financiranje Unesca in v proračun namenijo 150 milijonov ameriških dolarjev.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je marca dejal, da je odsotnost ZDA pri Unescu omogočila Kitajski, da določa pravila o umetni inteligenci. "Prepričan sem, da bi se morali vrniti v Unesco - ne kot darilo Unescu, ampak zato, ker so stvari, ki se dogajajo v Unescu, dejansko pomembne," je dodal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Kmodri 14:06 01.julij 2023.

    Ameriška demokracija je bizarna! Če jo sploh lahko imenujemo tako!

  • Ender3 20:46 30.junij 2023.

    Ameriška demokracija !

Sorodne novice