Svet
637 ogledov

Družbena omrežja blokirala ruske kanale

Youtube aplikacija logotip
Spletna platforma Youtube je danes zaprla kanale ruskih medijev RT in Sputnik v Evropi. Za ukrep so se odločili zaradi ruskega napada na Ukrajino, so danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili iz podjetja.

Za podoben ukrep sta se odločila tudi omrežje Tiktok in podjetje Meta, ki ima v lasti omrežji Facebook in Instagram. "Zaradi vojne v Ukrajini s takojšnjim učinkom zapiramo kanale na Youtubu, ki so povezani z RT in Sputnikom v Evropi," je sporočil tiskovni predstavnik platforme.

Ob tem so napovedali, da bo tehnična izvedba zaprtja številnih kanalov verjetno trajala nekaj časa. Iz Slovenije sicer kanali RT in Sputnika na Youtubu niso več dosegljivi.

Ukrajinka, ranjena v eksploziji lažne novice Slovenija Je fotografija Ukrajinke, ranjene v eksploziji, lažna?

Platforma je že lani septembra med drugim zaprla in odstranila nemške kanale RT. Takrat so se za ukrep odločili zaradi širjenja lažnih informacij o pandemiji covida-19, s čimer je RT kršil pravila platforme.

Prav tako je profile RT in Sputnika v Evropski uniji danes blokiralo podjetje Meta. Vodja političnega oddelka Facebooka Nick Clegg je na Twitterju utemeljil, da so za blokado prosile vlade več držav EU. Blokado profilov je potrdil tudi predstavnik družbenega omrežja Tiktok, ki je v lasti kitajskega koncerna Bytedance.

Sberbank Slovenija Takšna naj bi bila rešitev za slovenski del Sberbank

Pri t. i. geoblokadi se omeji dostop do vsebin na podlagi IP-naslovov, iz katerih je razvidna lokacija uporabnika. Medtem so pri omrežju Twitter uvedli posebna opozorila za tvite profilov, ki jih povezujejo z ruskimi državnimi mediji.

RT in Sputnik, ki sta v državni lasti, veljata za propagandni stroj Kremlja in sta bila že pred tem predmet kritik, češ da v imenu Moskve širita teorije zarote, dezinformacije in upravičujeta napad na Ukrajino. Minuli konec tedna je tudi Evropska komisija prepovedala delovanje RT in Sputnika.

Okrepili napade Svet Rusi nad civiliste: Raketa zadela središče mesta

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Katlyn_Evans 10:12 02.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎