Svet
5 ogledov

Dvomijo v "superpolicista"

Nemiri v Veliki Britaniji. EPA
Pred sodnika bosta danes stopila moška, ki sta bila v soboto obtožena zaradi smrti treh ljudi med nasilnimi izgredi v Birminghamu. Britanska policija jezna zaradi ameriškega "superpolicista".

Dvojica – gre za 26- in 17-letnika – sta obtožena za smrt treh mladih moških iz južne Azije, ki jih je v noči na sredo zbil avtomobil, ko so poskušali zaščititi svojo sosesko pred nasilneži. V povezavi z umorom naj bi preiskovali še več mlajših moških, starih od 16 do 32 let. Policija naj bi med preiskavo zasegla dva avtomobila, pridobila 400 dokazov in več kot 70 izjav očividcev.

Aretiranih več kot 2.100 ljudi

Samo na območju Birminghama so v zadnjem tednu aretirali več kot 500 ljudi. Skupno je bilo na Otoku aretiranih že več kot 2.100 ljudi, od tega so jih okoli tisoč že tudi obtožili. Približno petina je mladoletnih, prihajajo pa iz zelo različnih okolij. Policija sicer napoveduje, da bo pred sodnike stopilo skupno okoli tri tisoč ljudi.

Dvomijo v "superpolicista"

Vrh britanske policije dvomi v načrte britanske vlade, ki se po nasvete, kako se soočiti z izgredi, obrača na nekdanjega vodjo newyorške policije in strokovnjaka za ulično nasilje Williama Brattona.

"Nisem prepričan, da se želim o tolpah učiti od nekoga z območja v ZDA, kjer jih imajo 400. Če imaš 400 tolp, potem po mojem mnenju pač nisi ravno učinkovit," je v pogovoru za časnik Independent on Sunday izjavil vodja združenja najvišjih britanskih policistov (ACPO), sir Hugh Orde.

Vodja zveze londonske Metropolitan police (MPF) John Tully je opozoril, da ima Bratton v ZDA sicer res bleščečo kariero, a da sta tako način dela policije kot kultura tolp tam zelo drugačna kot v Veliki Britaniji.

Ian Hanson, vodja zveze manchesterske policije, pa je odločitev o imenovanju Brattona za svetovalca označil kot "klofuto" in ocenil, da britanska policija potrebuje predvsem več sredstev, ne pa nasvete nekoga, ki živi pet tisoč kilometrov stran.

Komentarjev 2
  • stalker 17:01 14.avgust 2011.

    nj zgine un smrdljivi amrtičan nj zgine u zda pa tm zgnije kva ma on kle neki za govort kdo bo ksnga kj ucu majku mu

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 13:23 14.avgust 2011.

    Kako lahko nekdo,ki ma možgane zalite s špehom in ne vid dlje,kot 1 m od šanka MacDonaldsa,deli nasvete angleški policiji??V Hamburgerlandu je že en sam TOPLA,po teži namreč,saj ma redko kateri pripadnik tolpe manj,kot 200 kil!