Svet
50991 ogledov

Eden izmed Putinovih sodelavcev govori o koncu Rusije

Vladimir Putin Profimedia
"Rusija nima prihodnosti. Mislim, da bo ta država razpadla. Putin je Rusijo že pripeljal v katastrofo," je dejal.

Nekdanji izvršni direktor ruske banke Gazprombank je v četrtek dejal, da je pobegnil iz Rusije v Ukrajino v upanju, da se bo ta odbila invazijo Moskve, in da verjame, da predsednik Vladimir Putin Rusijo vodi v katastrofo. 

50-letni Igor Volobujev, ki ima ruski potni list in je bil do nedavnega podpredsednik Gazprombank, je za Reuters v intervjuju v prestolnici Kijev povedal, da je bil v dejanje prisiljen zaradi ukrajinskih korenin in družine.

Ta javni prebeg je poseben zaradi njegove vloge v podjetju, ki je v središču ruskega establišmenta in mu predseduje Aleksej Miller, izvršni direktor plinskega velikana Gazprom, tesni Putinov zaveznik.

Vojna v rojstnem mestu

Volobujev se je rodil v Okhtyrki v severovzhodni ukrajinski regiji Sumy, kjer so ruske sile udarile konec februarja.

"Prišel sem branit svojo domovino, ker se je vojna začela v krajih, kot je moje rojstno mesto Ohtirka - bilo je eno prvih mest, ki jih je prizadelo bombardiranje," je dejal.

V Ukrajino je prispel 2. marca in na meji povedal, da se želi pridružiti ukrajinskim teritorialnim obrambnim silam, je dejal. Pravi, da so mu rekli, da imajo dovolj svojih ljudi z vojaškimi izkušnjami.

Ni hotel navesti, kako je zapustil Rusijo in uspel priti v Kijev. Med vojno so bile po Ukrajini postavljene kontrolne točke in z ruskimi dokumenti se je težko, če ne skoraj nemogoče premikati.

Prej je izbral družino, tokrat pa domovino

Volobujev je vojno označil za greh in je bil neizprosen v kritiki Putina.

"Rusija nima prihodnosti. Mislim, da bo ta država razpadla. Putin je Rusijo že pripeljal v katastrofo," je dejal.

"Ni me strah," je dodal. "Če bi iskal varnost, ne bi prišel sem, še naprej bi živel svoje dosedanje življenje v izobilju in vse bi bilo v redu. Vedel sem, da grem v vojno."

Volobujev je dejal, da nasprotuje priključitvi Krima, vendar se je v zadnjih osmih letih odločil, da bo izbral dobrobit svoje družine pred blaginjo Ukrajine. Februarska invazija pa ga je prisilila, da je namesto svojih najdražjih izbral Ukrajino, je dejal in izrazil strah, da bi zdaj lahko bili v nevarnosti. Več o njihovem položaju ali kje so, ni želel navesti.

"Nikoli nisem čutil, da je Rusija moja domovina. Moja domovina je bila Ukrajina," je še dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • leonardo 07:18 30.april 2022.

    Če vse dogajanje pustimo ob strani, bi ta norec moral pomisliti kaj je bleknil. Rusije ne bo nikoli konec. Narod ostaja in to so Rusi, to je Rusija.

  • Ender3 17:21 29.april 2022.

    Opraviti imamo z vojno političnih interesov. Ni potrebno ugibati čigav interes je, prevladujoč. Pogled na borze veliko pove. Dolar se proti Euru močno krepi, Rusija si zmanjšuje zunanji trgovinski primankljaj, Ukrajina pa je neposredna žrtev izbrana s strani ZDA. Kar ...prikaži več niso uspeli z biološko pandemijo jim, še uspeva z nedolžnimi žrtvami ukrajincev. Rusija ne bo nikoli poražena, njen narod je ponosen in zmagovalen. Za Putina pa so si sami krivi, a očitno po raspadu SZ druge opcije ni bilo.

  • kapibara1 17:03 29.april 2022.

    Prebegnil je radi rabot v Ruskih bankah.. pa ga skrbi za lstne kahonas !!