Svet
10938 ogledov

Epidemiologinja opozarja: Zato se okužbe tako širijo

Bosna in Hercegovina koronavirus Epa
Epidemiologinja pojasnjuje, kaj jim otežuje delo in posledično pripomore k širjenju okužb.

V zadnjem obdobju smo tako pri nas kot v drugih državah jugozahodne Evrope priča širjenju okužb z novim koronavirusom. Hrvaška epidemiologinja Iva Pem Novosel je za hrvaške medije spregovorila o delu epidemiologov. 

Ljudje so po potrditvi okužbe presenečeni, nekateri razočarani. Po potrditvi okužbe epidemiologe čaka veliko detektivskega dela. Kljub temu pa težko pridejo do vseh stikov okuženega. Ljudje načeloma imajo v mislih seznam ljudi, s katerimi so bili v stiku, običajno so to družinski člani in sodelavci. 

Covid-19 v Srbiji Svet Državi nista več na seznamu varnih

"Zadnje čase se nam dogaja, ker imajo ljudje blažje simptome ali jih sploh nimajo, da nekateri, še posebej mladi, ne razkrijejo vseh stikov. To nam otežuje delo," pravi Pem Novosel. "Vsako zatajevanje stikov omogoča, da se virus nenadzorovano širi in predstavlja nevarnost za rizične skupine ljudi." 

Najpogosteje morajo na enega okuženega preveriti 20 do 50 stikov. V primeru ljudi, ki so bili na porokah, pa lahko število naraste na 100, v nekaterih primerih tudi do 300. 

Hrvaška plaža Covid-19 Svet Nove okužbe na Hrvaškem tudi med turisti

"Epidemiologi imajo veliko dela. Na Hrvaškem nas je 120. Sodelavci po županijah imajo veliko dela. V primeru velikih porok je nemogoče preveriti vse stike ali priti do njih pravočasno. Pomembno je, da gredo osebe pravi čas v samoizolacijo. Če se to ne zgodi, je vse delo zaman," je poudarila. 

Potovanja in covid-19 Potovanja Popotnik Takšna pravila trenutno veljajo v sosednjih državah

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Kirka 10:01 15.julij 2020.

    -ali so maske koristne ali celo škodljive zaradi vdihavanja CO2? Vse to so izmerljive stvari, morda bi jih zaupali kakšnemu zagretemu 9-šolcu, ki ga to zanima. Bombandirajo nas z nasprotujočimi se informacijami, ne vemo več, komu naj verjamemo. Predlog: zaprite ...prikaži več meje za vstop v Sl za turiste ne pa tudi za nujen prevoz blaga, zaženite gospodarstvo, pazite na stare in upoštevajo naj se nujni ukrepi nošenja mask in razkuževanja. Vse ostalo vodi v diktaturo in razpad gospodarstva.

  • Kirka 09:50 15.julij 2020.

    Naj najprej povem, da spadam v ogroženo skupino ("tastare"), upoštevam vse ukrepe, vseeno pa mi je marsikaj čudno. Npr. stopnja smrtnosti v Sl. je bila v obdobju 1-4/2020 skoraj 5% nižja v primerjavi z enakim obdobjem lani, enako sem zasledila ...prikaži več pri nekaterih drugih državah. Vsi svetovni virologi, epidemiologi, imunologi itd. do danes niso uspeli ugotoviti, kako se virus obnaša: do katere temperature je obstojen; koliko časa preživi na zraku, na soncu, na predmetih;