Svet
40 ogledov

EU uvaja "Made in Europe"

EU EPA
Izdelki, ki bodo nastajali v državah Evropske Unije bodo morali imeti v kratkem označeno državo porekla, lahko pa bodo označene tudi le z oznako Made in Europe.

Evropski parlament je podprl predlog, da se začne z označevanjem ne prehrambenih izdelkov za široko uporabo. Vzrok je boljši nadzor kakovosti in varnostnih standardov.

Predlog predvideva, da bo označevanje obvezno za vse članice Evropske Unije, vsi proizvodi pa bodo morali biti ustrezno označeni. Evropski proizvajalci bodo imeli možnost na embalaži namesto države označiti, da je izdelek evropskega porekla, v primeru, da bo izdelek nastajal v več različnih državah, pa bo poreklo označeno z državo, ki bo imela pri nastanku izdelka največji delež. Predlagatelji zakona menijo, da bi z obveznim označevanjem lažje sledili poreklu izdelka, od tovarne do končnega potrošnika.

S tem bi se EU izenačila z največjima trgovinskima partnerjema ZDA in Kitajsko, kjer je označevanje že obvezno.

Komentarjev 4
  • aba 23:31 16.april 2014.

    Made in EU je zakon, ne vem zakaj je treba Europe pisat ... Kot ce bi namesto USA pisalo Made in America hahaha

  • aba 23:31 16.april 2014.

    Aja od kdaj je pa Made in the UK pojem kakovosti?? Hahaa jao jao.

  • aba 23:30 16.april 2014.

    Naivnez, upam da ves, da Made in Germany ni oznacba drzave porekla, ampak v bistvu blagovna znamka. Tri cetrt stvari z oznako Made in Germany je narejenih izven Nemcije (celo v Sloveniji in ja, tudi na Kitajskem). Npr Boschevi pralni ...prikaži več stroji, pa zadnjic sem naletel na kitajsko pumpo za kolo s to oznako itd. itd.

Sorodne novice