Svet
18 ogledov

Gadafi izginil kot kafra

Condoleezza Rice, Moamer Gadafi EPA
Glavna misija libijskih upornikov je še naprej odkritje Gadafija. Združeni narodi so Libiji sprostili 1,5 milijarde dolarjev sredstev. Kot vse kaže, je bil Gadafi velik oboževalec nekdanje ameriške državne sekretarke.

V zadnjih urah poteka intenziven napad na Gadafijev bunker v njegovem rodnem mestu Sirte. Obstreljujejo ga britanska letala Tornado, ki so na bunker izstrelila že več raket.

Dobili bodo denar

V Tripoliju še naprej potekajo spopadi, čeprav je mesto v večini pod nadzorom upornikov. Do večjih spopadov je prišlo še na pragu mesta Sirte. Gre za rodno mesto libijskega vodje Moamerja Gadafija in eno od njegovih zadnjih oporišč – uporniki si na vsak način prizadevajo, da bi ga zasedli.

Na ulicah Tripolija še naprej praznujejo, čeprav Gadafija še niso našli, pogledi pa so že usmerjeni v prihodnost. Uporniki so tako svoje mesto delovanja iz Bengazija, kjer so imeli štab zadnjega pol leta, preselili v Tripoli. Izbrali so tudi že nekatere nove ministre.

Združeni narodi pa so med tem sprostili milijardo in pol dolarjev zamrznjenega premoženja Libije. Sredstva bodo namenjena za pomoč in obnovo države. Združeni narodi so hkrati obe strani pozvali, naj se vzdržita nasilja in maščevanja. Prihajajo namreč poročila o številnih zlorabah in ubojih tako na strani upornikov kot na strani sil, lojalnih Gadafiju.

Posebne enote na lovu za Gadafijem

Uporniški polkovnik Hišam Buhagir je dejal, da je še naprej njihova glavna naloga zajetje Gadafija. Preiskujejo več območij. "Posebne enote vsak dan lovijo Gadafija. Ena enota se ukvarja z obveščanjem, druga pa dela na terenu," je dejal Buhagir.

Uporniki so sicer na Gadafijevo glavo razpisali milijon dolarjev vredno nagrado, želijo pa ga "živega ali mrtvega".

Čeprav je včeraj britanski obrambni minister dejal, da Nato upornikom nudi podporo pri iskanju Gadafija, so ga danes ZDA demantirale. Ameriško zunanje ministrstvo je zatrdilo, da niti Nato niti Washington nista vpletena v iskanje Gadafija.




Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.