Svet
20 ogledov

Gadafijevim krvnikom bodo sodili

Moamer Gadafi Reuters
Varnostni svet Združenih narodov (VS ZN) je sprejel odločitev o koncu vojaškega posredovanja v Libiji. Libijske nove oblasti so napovedale sojenje Gadafijevim morilcem.

Varnostni svet je marca z namenom zaščititi civiliste začel operacijo v Libiji. Več kot šestmesečna akcija se bo po napovedih končala v ponedeljek. Včeraj je namreč svet enotno sprejel odločitev, ki jo je britanski zunanji minister William Hague označil za "mejnik na poti proti mirni in demokratični prihodnosti Libije".

Odločitev so sprejeli kljub pozivom libijskega nacionalnega prehodnega sveta o nadaljevanju misije. Libijsko novo vodstvo je namreč izrazilo željo, da bi Natove enote v državi ostale vse do konca leta. Kot glavni razlog so navedli dejstvo, da potrebujejo več časa za zagotovitev ustreznih varnostnih razmer.

Morilcem bodo sodili

Medtem pa je novo libijsko vodstvo napovedalo, da bo pred roko pravice privedlo može, ki so sodili odstavljenemu voditelju Moamerju Gadafiju. Zaradi načina, kako je Gadafi umrl, so Združeni narodi od novih oblasti zahtevali, da preiščejo okoliščine. Pozivu se je pridružila tudi družina.

Vse okoliščine njegove smrti še vedno niso znane. Po spletu so sicer zaokrožili posnetki njegovih zadnjih trenutkov, a uradno pojasnilo, kaj se je zgodilo, ni zadovoljilo opazovalcev. V javnosti so se že dan po smrti pojavili različni scenariji – od tega, da je bil pretepen in ubit po prepiranju, do tega, da je umrl v navzkrižnem ognju.

Se želi Saif al Islam predati?

Viri blizu novih libijskih oblasti zatrjujejo, da se želi Gadafijev sin Saif al Islam, ki je na begu, predati Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC). Med njegovimi zahtevami je tudi ta, da ga iz Libije odpelje letalo ene od sosednjih držav. Iz libijske puščave naj bi ga odpeljali v Haag, kjer bi se predal oblastem. ICC še preverja resničnost navedb in bo v primeru, da jih potrdijo, poskrbel za najboljše pogoje za njegovo privedbo v Haag.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 22:28 02.november 2011.

    LIBIJA UVODI DEMOKRATIJUU LIBIJI NEMA VIŠE NIŠTA ZA DŽABE!(252) Send to friend Print Petak, 28. Oktobar, 2011.| Autor:Smrt Gadafija predstavlja ogroman gubitak za sve Libijce* U Libiji nisu postojali računi za struju, ona je ...prikaži več bila besplatna za sve građane.* Krediti su bili beskamatni.* Među osnovnim ljudskim pravima u Libiji bilo je i to da svako ima kuću.* Svi tek venčani parovi od vlade su dobijali 50.000 dolara da kupe prvi stan.* Obrazovanje i lečenje bili su besplatni.* Ukoliko je Libijac hteo da postane farmer, dobijao je zemlju, kuću, opremu, seme i stoku da bi otpočeo posao.* Vlada je u kupovini automobila učestvovala s pola para.* Cena goriva u Libiji bila je 0,14 dolara za litar.* Deo zarade od prodaje nafte prebacivao se direktno na bankovne račune svih Libijaca.* Svaka porodilja je po rođenju deteta dobijala 5.000 dolara.