Svet
21 ogledov

Gadafijevo zadnje počivališče v puščavi

Saif Al-Islam, sin Moamerja Gadafija. Reuters
Moamerja Gadafija naj bi ob zori pokopali. Sile nacionalnega prehodnega sveta iščejo njegovega sina Saifa Al Islama, ki naj bi bil na begu iz države. Gadafijev nečak razkril podrobnosti zadnjih dni.

Novico, da so ob zori pokopali Moamerja Gadafija in njegovega sina Mutassima, so predstavniki nacionalnega prehodnega sveta potrdili. Kraja pokopa niso razkrili, dejali so le, da so ju pokopali s potrebnimi častmi. Več podatkov naj bi razkrili kasneje. Pogrebu naj bi po poročanju France 24 prisostvovale štiri osebe, ki so morale pri Koranu priseči, da lokacije ne bodo razkrile.

Truplo so že včeraj prepeljali na skrivno lokacijo, potem ko je bilo od četrtka v hladilnici v Misrati. Tam so si ga lahko ogledali vsi Libijci, ki so se želeli na lastne oči prepričati, da je nekdanji vodja mrtev.

Saif Al Islam na begu

Predstavniki nacionalnega prehodnega sveta trdijo, da je Saif Al Islam Gadafi v bližini libijske meje z Nigrom in Alžirijo. Pri pobegu naj bi mu pomagal nekdanji šef libijske obveščevalne službe Abdulah Al Senusi.

Nacionalni svet naj bi prestregel pogovore Senusija, iz katerih je razvidno, da organizira vse potrebno za pobeg Saifa Al Islama. Novico naj bi jim potrdile tudi obveščevalne službe sosednjih držav.

Ker je predel, v katerem je trenutno omenjeni Gadafijev sin, težko nadzirati, obstaja velika verjetnost, da bo Saifu Al Islamu pobeg uspel. "Veliko naših enot bi potrebovali, če bi ga želeli prestreči, nadzirati in ujeti. Zelo, zelo težko je. Na tem območju imamo le nekaj manjših patrulj," je dejal neimenovani predstavnik nacionalnega sveta. Po njegovih besedah naj tudi Natova letala ne bi mogla nadzorovati območja.

Zadnji dnevi diktatorja: riž, testenine in koran

Zadnje dni življenja je Moamer Gadafi preživel v svoji rojstni hiši. Bil naj bi depresiven, dezorientiran, ni se zavedal ne sebe ne položaja, v katerem se je znašel. Jedel je riž in testenine, ki so jih njegovi stražarji našli v ruševinah hiš v Sirti. Tako zadnje dni libijskega diktatorja opisuje njegov nečak Mansur Dao Ibrahim, ki je bil ves čas ob njegovi strani.

Skrivanje v Sirti naj bi bilo Mutasimova ideja, saj je menil, da jih nihče ne bo iskal v mestu, ki ga neprenehoma obstreljujejo. Od padca Tripolija dalje naj bi vse niti imel v rokah Gadafijev sin. 
Polkovnik naj bi se zaprl pred zunanjim svetom. Spraševal naj bi, zakaj ni elektrike in vode, in ves čas bral Koran. Vsake toliko naj bi za sirijsko televizijo dal izjavo in se nato spet vrnil v svoj svet.

"V četrtek je postalo jasno, da bo mesto padlo, zato je Mutasim ukazal umik. Skupaj z Moamerjem sem bil v Toyoti, ko je v bližini padla raketa," opisuje Dao. Ob izstopu iz poškodovanega avtomobila je v bližini padla granata in ga poškodovala. "Prebudil sem se v bolnišnici v Misrati in Moamer je bil že mrtev," je še povedal.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 22:24 02.november 2011.

    NADALJEVANJE :* Deo zarade od prodaje nafte prebacivao se direktno na bankovne račune svih Libijaca.* Svaka porodilja je po rođenju deteta dobijala 5.000 dolara.* Onome ko nije mogao da nađe posao nakon završetka školovanja ...prikaži več država je isplaćivala novac u vrednosti prosečne platu u njegovoj profesiji sve dok ne dobije posao.* Četrdeset vekni hleba koštalo je 0,15 dolara.* Gadafi je napravio najveći irigacioni sistem na svetu, poznat kao Velika veštačka reka, kako bi vodu dobili svi u pustinji.* Ako neko nije mogao da nađe obrazovnu ili medicinsku ustanovu koja mu je bila potrebna, vlada mu je plaćala da ode u inostranstvo, a pored novca za lečenje i obrazovanje, dobijao je i 2.300 dolara mesečno za smeštaj i iznajmljivanje kola.

  • Žurnalček 22:23 02.november 2011.

    LIBIJA UVODI DEMOKRATIJUU LIBIJI NEMA VIŠE NIŠTA ZA DŽABE!(252) Send to friend Print Petak, 28. Oktobar, 2011.| Autor:Smrt Gadafija predstavlja ogroman gubitak za sve Libijce* U Libiji nisu postojali računi za struju, ona je ...prikaži več bila besplatna za sve građane.* Krediti su bili beskamatni.* Među osnovnim ljudskim pravima u Libiji bilo je i to da svako ima kuću.* Svi tek venčani parovi od vlade su dobijali 50.000 dolara da kupe prvi stan.* Obrazovanje i lečenje bili su besplatni.* Ukoliko je Libijac hteo da postane farmer, dobijao je zemlju, kuću, opremu, seme i stoku da bi otpočeo posao.* Vlada je u kupovini automobila učestvovala s pola para.* Cena goriva u Libiji bila je 0,14 dolara za litar.* Deo zarade od prodaje nafte prebacivao se direktno na bankovne račune svih Libijaca.* Svaka porodilja je po rođenju deteta dobijala 5.000 dolara.