Svet
3432 ogledov

Med rojstnim dnevom ubili drugega človeka ukrajinske vojske, med darili granata

Genadij Čestjakov Telegram Genadij Čestjakov.
Novico je potrdil poveljnik ukrajinskih oboroženih sil.

Pomočnik vrhovnega poveljnika ukrajinskih oboroženih sil - major Genadij Čestjakov, je umrl, potem ko je v njegovem domu v Kijevu eksplodirala granata. Čestjakov je v času eksplozije praznoval rojstni dan, poroča Kyiv Independent.

Novico o Čestjakovi smrti je na Telegramu potrdil tudi vrhovni poveljnik ukrajinske vojske - general Valerij Zalužni. "To je velika izguba za Ukrajino in zame osebno. V enem od daril je eksplodirala neznana eksplozivna naprava. Genadij je za seboj pustil ženo in štiri otroke. Moje globoko sožalje družini," je zapisal Zalužni.

Medijska predstavnica ukrajinskega notranjega ministrstva Mariana Reva je za Ukrajinsko pravdo pojasnila, da je 39-letni Čestjakov umrl "zaradi neprevidnega rokovanja z orožjem". Čestjakova žena je policiji dejala, da je granata, ki jo je oficir prinesel domov v darilni vrečki, eksplodirala v njegovih rokah.

V vrečici je bila poleg granate tudi steklenica žganja in kozarci v obliki granat, je po navedbah Ukrajinske pravde policiji povedala Čestjakova žena.

Več podrobnosti je podal notranji minister Igor Klimenko. Dejal je, da je do nesreče prišlo, potem ko je Čestjakov iz rok svojega 13-letnega sina skušal vzeti granato, a je pri tem izpulil zatič in zakrivil tragedijo. Mladoletnik je v eksploziji utrpel rane po obrazu, njegova sestra, ki je bila v bližini dogodka, jo je odnesla brez poškodb.

"Rusija nadzoruje nebo"

V Ukrajini se vse bolj bojijo, da bodo ruske sile ponovno začele izvajati sistematične napade na kritično energetsko infrastrukturo, kot so to počele prejšnjo zimo. V luči tega Kijev svoje zaveznice poziva, naj okrepijo dobavo sistemov zračne obrambe.

To je v nedeljo v pogovoru za ameriško televizijo NBC ponovil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je potarnal nad pomanjkljivostmi ukrajinske zračne obrambe, češ da "Rusija nadzoruje nebo". Njegova država potrebuje tudi drone in orožje za boj proti njej. Ko bo na nebu vzpostavljeno neke vrste ravnovesje, bodo lahko ukrajinske kopenske sile napredovale, je zatrdil.

Priznal je, da je konflikt v "težki fazi", kljub temu pa ponovil, da ni pripravljen na pogovore z Rusijo, dokler se njene enote ne umaknejo iz Ukrajine. "ZDA vedo, da se nisem pripravljen pogovarjati s teroristi, ker njihova beseda ni nič vredna," je dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Ender3 14:24 07.november 2023.

    Zgodba za naivne ! Se kdo spomni zgodbe kako jo je skupil Zalužni. Bil je že odpisan sedaj pa čudežno še vedno opleta po medijih..Takšne in podobne informacije so vedno manj zanesljive in preverjene.

  • bobubob 14:04 07.november 2023.

    Kdo bi si mislil, da ukrajinski zarotniki berejo tukajšnje komentarje !

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 11:50 07.november 2023.

    Še z navadno granato ne zna rokovati in tak naj bi poveljeval celi armadi??? ahahahaha, naciukroti,se bodo sami fentali!!!