Svet
11269 ogledov

Mesto polno genetskih motenj: Vsi se ženijo med seboj

Youtube
Pri prebivalcih dveh majhnih mestec so recesivna obolenja tudi do milijonkrat bolj pogosta kot drugje.

Zgodba, ki so jo analizirali pri BBC, se je začela v 19 stoletju v Provo Cityju v Utahu v ZDA. Taktat je Brigham Young, ki je vodil Cerkev Jezusa Kristusa, najavil razmah poligamije kot božje poslanstvo. Človek, ki je v zakon stopil kot mož, vdan eni ženski, je imel do smrti 55 žen in 59 otrok. 

Strokovnjaki šokirani

Danes ima okoli 5.000 potomcev in skoraj vsi živijo v dveh mestecih v Utahu. Vseh prebivalcev skupaj je okoli 7.700. V mestih je prisotna recesivno dedna bolezen", ki je sicer v svetu zelo redka. Zanjo zboli eden od 400 milijonov ljudi. V dveh ameriških mestecih pa zanjo zboli vsak 400 prebivalec. Stvari so se začele izboljševati po letu 1990, ko so starši 10-letnega dečka odpeljali sina Theodorju Tarbyju, strokovnjaku za redke otroške bolezni.

Malček je imel izrazito čelo, nizko postavljena ušesa in široko razmaknjene oči. Bil je fizično in čustveno zaostal. Trby je dejal, da je v svetu zgolj 13 zabeleženih primerov. Izgledalo je, kot, da so imeli starši in malček izredno smolo. Pri čemer so imeli doma hčer s cerebralno paralizo.

Zakon Svet Mormoni proti diskriminaciji gejev

Na koncu se je izkazalo, da ne gre za cerebralno paralizo, saj sta imela tako brat kot sestra izjemno redko recesivno genetsko okvaro, ki se pojavi pri enemu od 400 milijonov ljudi. V naslednjih letih so Tarby in kolegi z nevrološkega inštituta Barrow odkrili še osem primerov pri otrocih starih med 20 meseci in 12 leti. Vsi so bili iz malega mormonskega mesteca v Utahu. 

Faith Bistline je imela kar pet sorodnikov z omenjeno motnjo. "Najstarejši je začel hoditi z dvema letoma, potem pa je kar naenkrat doživel napade in postal povsem nepokreten," je dejala Bistleinova, ki je iz mormonske skupnosti izstopila leta 2011.

Po prevari je mogoče znova zaživeti skupaj, toda za to se morata oba partnerja i Raziskava Zdravje Moja genetika lahko vpliva tudi nate

Mnogoženstvo prepovedali, zato so bežali

Kaj se je zgodilo pred več kot stoletjem? Brigham Young je, poleg tega, da je ustanovil svojo fundamentalistično krščansko cerkev, osnoval tudi danes velemesto Salt Lake City. Mnogoženstvo je bilo dovoljeno do leta 1930, nato pa so to oblasti prepovedale in z visokimi zneski kaznovale vse, ki se zakona niso držali. Mormoni so morali zbežati, saj niso želeli prenehati s svojim načinom življenja, ki je bil napisan po njihovih božjih zakonih. Naselili so se na področje, znano kot Short Creek, ki je bilo tedaj del Arizone, površina pa je bila podobna površini Belgije. Področje je bilo praktično nenaseljeno. 

Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni DELO NA ČRNO Slovenija Mormoni so jo zmedli

Danes sta tam mesteci Hildale in Colorado City, s skupno 7.700 prebivalci. V večini družin so tri žene, saj je to število potrebno, da po smrti odidejo v nebo," pojasnjuje Bistlinova. Sama je imela tri mame ter 27 bratov in sester. Young je imel 59 otrok, 2014 vnuke, 745 pravnukov. Leta 1982 je imel verjetno že okoli 5.000 potomcev. Če bi človek živel več kot stoletje, bi imel po tej formuli človek 24 milijonov potomcev. V Short Creeku danes dva priimka, Jessop in Barlow – nosi med 75 in 80 odstotkov ljudi. Večina ima vsaj eno recesivno genetsko mutacijo. Ker gre za zelo zaprto skupnost imata zelo pogosto otroka dve osebi, ki imata enak recesivni gen, ki sta ga nasledila od obeh staršev. 

Kljub temu, da je prepovedana od leta 1993, pa je poligamija še vedno žgoča tema | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Preveč moških, zato morajo stran

Kar je še slabše, če ima vsak moški tri žene, kje je dovolj žensk za vse moške? Večina po tej logiki torej ne bi smela imeti niti ene, oziroma bi jih morali izločiti iz skupnosti. "Mame jih, kot najstnike sredi noči odpeljejo stran in jih pustijo ob avtocesti," je pojasnil Amos Guira, pravni strokovnjak z Univerze v Utahu, ki je napisal knjigo o verskem ekstremizmu. Ocenjuje, da je takih, izgubljenih dečkov, na tisoče. 

Spolnost Hormoni Zdravje Varanje, zvestoba in genetika

"Pogosto se zgodi, da se leta kesajo v želji, da jih spet sprejmejo v skupnost," pravi Bistlinova, ki so jo na ta način ločili od treh bratov. Poligamija je sicer prisotna tudi drugje v svetu, Leta 2014 je kenijski parlament ozakonil, da se lahko moški poroči z več ženskami hkrati. V nekaterih delih zahodne Afrike je to praksa stara več tisoč let. 

Komentarjev 3