Svet
11 ogledov

Gorbačov za razveljavitev volitev

protesti Rusija
1/6
EPA
Gorbačov poziva k razveljavitvi volitev. Ruska policija je pridržala več sto privržencev opozicije, ki so sodelovali na torkovih neprijavljenih protestih v središču Moskve in Sankt Peterburga.

Zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov se je javno zavzel za razveljavitev izidov nedeljskih parlamentarnih volitev. "Državni voditelji morajo priznati, da je prišlo do nepravilnosti in prevar in da izidi ne odražajo volje ljudstva," je po poročanju AFP dejal Gorbačov. "Iz dneva v dan vse manj Rusov verjame, da so bili objavljeni izidi volitev pošteni." Prepričan je, da ignoriranje javnega mnenja vodi v "diskreditacijo oblasti in destabilizacijo razmer".

Več sto Putinovih nasprotnikov za zapahi

Policija naj bi aretirala 569 protestnikov, od katerih naj bi jih bila polovica še vedno v zaporu. Sodišče bi ljudi, ki so obtoženi nezakonitega zbiranja na javnem mestu, lahko kaznovalo s 15 dnevi zapora.

Na protestih se je v torek sicer zbralo nekaj tisoč ljudi. Med njimi so bili večinoma mladi, ki so za demonstracije izvedeli prek interneta.

Že na ponedeljkovih protestih, ki so jih sprožile domnevno množične kršitve na nedeljskih parlamentarnih volitvah, je policija aretirala v Moskvi okoli 300 in v Sankt Peterburgu okoli 50 ljudi. Med njimi tudi vplivnega opozicijskega blogerja Alekseja Navalnija in vodjo stranke Solidarnost Iljo Jašina. Sodišče jima je v torek izreklo 15 dni zapora.

Protestniki bodo vztrajali

Policija napoveduje, da bo tudi v prihodnje aretirala udeležence neprijavljenih protestov, kar pa protestnikov ne bo odgnalo. Ti že napovedujejo nove demonstracije, h katerim pozivajo večinoma prek interneta.

Skupina "za poštene volitve" na Facebooku poziva k protestu v soboto popoldne v centru Moskve, svojo udeležbo pa naj bi potrdilo že 5000 ljudi. Neka druga skupina, ki se označuje za nasprotnico "stranke goljufov in tatov", kar leti na vladajočo stranko Enotna Rusija, pa napoveduje proteste vsak dan ob 19. uri.

Ruske oblasti so v torek povišale stopnjo pripravljenosti varnostnih sil in na ulice namestile dodatne varnostne sile. V Moskvi naj bi tako za red in mir na ulicah skrbelo več kot 50 tisoč policistov, med njimi 2000 pripadnikov posebnih paravojaških enot notranjega ministrstva, tako imenovane notranje vojske. Ruska državna televizija in radio povolilne proteste po poročanju agencij za zdaj bolj ali manj ignorirata.

Komentarjev 1
  • privat 07:34 13.december 2011.

    da dva klovna so kakor...butec in butec!!