Svet
140289 ogledov

Harry izzval pravcati škandal. "Hudo nespoštovanje, vzemite mu vse!"

Pogreb kraljice Profimedia
Harry izzval pravcati škandal. "Hudo nespoštovanje, vzemite mu vse!"

V Združenem kraljestvu so se danes z državniškim pogrebom, ki se ga je udeležilo več sto tujih voditeljev, poslovili od kraljice Elizabete II. Krsta z njenimi posmrtnimi ostanki je po sprevodu po okoliških ulicah prispela na Windsorski grad, kjer so se člani kraljeve družine in več sto drugih povabljencev zbrali na bogoslužju v kapeli svetega Jurija. Ob zaključku so krsto spustili v družinsko grobnico.

Princ Harry je še sredi dogajanja postal tarča hudih kritik, saj je po mnenju številnih opazovalcev izrazil "popolno nespoštovanje do svojega očeta", ker ni do konca odpel državne himne Bog, obvaruj kralja. Posnetki prikazujejo kralja Karla III. ki se s stisnjenimi ustnicami očitno bojuje s solzami. 

Sam himne ni pel, saj je po smrti kraljice posvečena njemu, očitno pa tega ni storil niti Harry, ki je stal za njim. Kot ocenjujejo nekateri, gre le za zadnjih deset sekund himne, a dovolj, da so Britanci v tem prepoznali hudo nespoštovanje. Kraljica soproga je očitno himno pela do konca, princesa Ana in njen soprog ravno tako, jasno so himno peli tudi prestolonaslednik William in njegova družina. Če je Meghan prepevala himno, se ne vidi jasno, saj ji je ustnica na posnetkih zakrivala sveča. 

Na spletnih omrežjih se vrstijo kritike na Harryijev račun, številni so mnenja, da gre za popolno nespoštovanje do očeta, naroda, do krone in monarhije. Vrstijo se celo pozivi, da bi mu vzeli vse naslove in denar. 

800 povabljenih 

Ob zadnji etapi poti je krsto v pogrebnem vozilu po prihodu v Windsor znova spremljalo več sto vojakov. Med počasnim premikanjem proti gradu se ji je ob robu poti poklanjalo na tisoče ljudi, ki so se zbrali na obeh straneh znane pet kilometrov dolge avenije Long Walk.

Na notranjem dvorišču gradu so že čakali novi kralj Karel III., njegova soproga Camilla in drugi člani kraljeve družine, da se pridružijo sprevodu. Ta je bil namenjen v kapelo svetega Jurija, ki jo britanska kraljeva družina pogosto uporabi za krste, poroke in pogrebe. Pred nekaj več kot letom dni je tu potekal tudi pogreb kraljičinega soproga, princa Philipa.

Tu se je odvila v primerjavi z dopoldanskim bogoslužjem v Westminstrski opatiji manjša slovesnost, na kateri je bilo prisotnih približno 800 udeležencev, med katerimi tudi člani osebja kraljičinega gospodinjstva.

Ob zaključku so s krste odstranili simbole vladanja - krono, žezlo in vladarsko jabolko - ter jo spustili v družinsko grobnico. Dogajanje je z igranjem žalostinke pospremil dudar.

Predvidoma okrog 20.30 po srednjeevropskem času, naj bi Elizabeto II. v ožjem družinskem krogu v spominski kapeli Jurija VI. tudi pokopali. Ležala bo ob svojem soprogu, starših in sestri.

Podrobnosti tega slovesa Buckinghamska palača ni razkrila, sporočili so le, da gre za zelo osebno družinsko priložnost, poroča britanski BBC.

Pogreb kraljice | Avtor: Profimedia Profimedia

pogreb kraljica Elizabeta II. Svet Tako se od kraljice poslavlja ljudstvo kraljičin pogreb Magazin Ganljivo: To piše na listku na kraljičini krsti charlotte kraljičin pogreb Magazin Ste opazili, kako prisrčno se je Charlotte poklonila prababici? kraljica Elizabeta II. Svet Še zadnje slovo od kraljice Elizabete II.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Pierre 13:37 20.september 2022.

    Ja dejte nehat novinarji pogreba je konc!!!!

  • zdrej 11:11 20.september 2022.

    Kako glupi morajo biti posamezni osebki? A so po juhi priplavali?

  • Avatar Zoran
    StarMačk 09:36 20.september 2022.

    Ta in podobni prispevki povedo veliko več o tem v kaj se je izrodil novinarski poklic, kot pa o tistem o čemer pišejo!