Svet
19 ogledov

Heker ukradel za 140 tisoč strani podatkov

računalnik, roke, prenosnik, laptop Shutterstock
Triindvajsetletni heker je z denarjem več kot osem milijonov oseb plačeval pice in račune za mobilni telefon, obsojen je na več kot dve leti zapora. Pri njem so našli toliko podatkov, da bi lahko natisnili 140 tisoč strani papirja A4.

Britanski heker Edward Pearson bo dve leti in dva meseca presedel za zapahi zaradi kraje osebnih podatkov med januarjem 2010 in 30. avgustom lani. Sicer ni nikakor povezan z Anonymousi ali katero drugo hekersko skupino – delal je popolnoma sam in se z uporabo dveh trojancev in lastno programsko opremo dokopal do podatkov več kot osem milijonov Britancev.

Ujeli so ga zaradi dekleta

Ukradel je podatke več kot 200 tisoč PayPal računov, imen, naslovov, datumov rojstva, podrobnosti o kreditnih karticah in gesel. Čeprav bi s temi podatki lahko obogatel (po podatkih policije bi se lahko okoristil s kakimi desetimi milijoni evrov), jih je uporabljal le pri naročanju pice in plačevanju računov za telefon. Odkrili so ga, ko je njegovo dekle uporabilo podatke s kartice za rezervacije sob v luksuznih hotelih.

Njegov odvetnik je na sojenju povedal, da Pearsona ni gnala želja po denarju, ampak mu je to predstavljalo intelektualni izziv. Dodal je, da gre za mladeniča z zelo naprednimi računalniškimi veščinami, ki jih je uporabil na napačen način, zagotovo pa ni veliki kriminalec, kot mislijo nekateri. Sodnik je rekel, da bi ga obsodil na veliko višjo zaporno kazen, če bi bili ukradeni zneski višji, se je pa vprašal, kolikšna bi bila vsota, če ga ne bi ujeli.

Podatkov za 140 tisoč tiskanih strani

Ko so ga policisti aretirali, so na njegovem računalniku našli podatke za več kot 2.500 kreditnih kartic in osebne podatke več kot osem milijonov ljudi, policisti pa so komentirali, da bi morali natisniti skoraj 140 tisoč strani formata A4, če bi hoteli vse podatke spraviti na papir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.