Svet
1241 ogledov

Hrana po svetu cenejša, kdaj bo pri nas?

Trgovina, hrana, živila Profimedia
Vrednost indeksa košarice osnovnih prehrambenih izdelkov je na letni ravni upadla za 20,5 odstotka.

Svetovne cene hrane ostajajo na visoki ravni, vendar so bile pretekli mesec v primerjavi z lanskim marcem nižje za petino, ugotavlja Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO). Vrednost indeksa košarice osnovnih prehrambenih izdelkov je na letni ravni upadla za 20,5 odstotka, na mesečni ravni pa za 2,1 odstotka na 126,9 točke.

Kot so pojasnili pri organizaciji, je bil padec referenčnih cen v preteklem mesecu posledica padca svetovnih kotacij za žita in rastlinska olja. "K padcu je prispevala kombinacija zadostnih zalog, zmanjšanega povpraševanja po uvozu in podaljšanja črnomorske pobude za žita," so navedli v danes objavljenem sporočilu.

Vendar pri FAO opozarjajo, da je bila hrana marca še vedno draga predvsem za države v razvoju, ki so zelo odvisne od uvoza.

Kazalnik cen za žitarice je bil glede na februar s 138,6 točke nižji za 8,2 točke ali 5,6 odstotka. Znižanje cen v marcu odraža padec mednarodnih cen vseh glavnih žit, so pojasnili.

Kazalnik cen rastlinskih olj je bil marca s 131,8 točke glede na februar nižji za 4,1 točke oz. tri odstotke. Indeks je s tem dosegel najnižjo vrednost po februarju 2021, navaja FAO. Na letni ravni so bile cene rastlinskih olj nižje za skoraj polovico (47,7 odstotka). Padec kazalnika je bila posledica nižjih kotacij sojinega, repičnega in sončničnega olja, ki so več kot odtehtale višje svetovne cene palmovega olja.

Manj povpraševanja

Svetovne cene mleka in mlečnih izdelkov so marca dosegle 130,3 točke, kar je 1,1 točke nižje kot mesec prej. Na padec so vplivale nižje cene sira in mleka v prahu, medtem ko so se cene masla zvišale.

Kazalnik cen mesa se je marca zvišal za 0,9 točke na 113 točk. Marca so se zvišale cene govejega mesa, nekoliko je bilo dražje tudi svinjsko meso. Na drugi strani pa so se cene perutnine kljub težavam z dobavo ob razširjenih izbruhih ptičje gripe v več velikih državah izvoznicah znižale že deveti mesec zapored. Padec je posledica umirjenega svetovnega uvoznega povpraševanja.

Indeks cen sladkorja se je marca zvišal za 1,5 odstotka oz. 1,8 točke na 127 točk, kar predstavlja drugo zaporedno mesečno rast. Indeks je obenem dosegel najvišjo vrednost po oktobru 2016. Rast indeksa je posledica zaskrbljenosti trga zaradi manjše svetovne razpoložljivosti sladkorja v sezoni 2022/23, ki je posledica slabših proizvodnih možnosti v Indiji, na Tajskem in Kitajskem. Vendar so pozitivni obeti za pridelek sladkornega trsa v Braziliji, ki bo kmalu požet, omejili pritisk na rast svetovnih cen sladkorja, še navaja FAO.

Komentarjev 2
  • Avatar karjola
    karjola 20:03 09.april 2023.

    ko bo odšel zadnji tuji trgovec iz slo, se bo vse začelo ceniti...

  • Ender3 14:01 07.april 2023.

    Z istim vprašanjem se ubadajo Hrvati, Srbi...Primerjali so isto vrsto riža iz uvoza. ki je 3x dražji kot pri nas s tem, da je pri nas kupna moč malo večja..