Svet
7278 ogledov

Na Hrvaškem politična kriza zaradi ustaškega pozdrava?

Andrej Plenković EPA
Na Hrvaškem bi lahko vlada do konca leta padla.

Pred več kot devetimi meseci je v v spominskem parku Jasenovac, kjer je spomenik žrtvam in preživelim ujetnikom iz "hrvaškega Auschwitza“, kot imenujejo nekdanje koncentracijsko taborišče, postavljena spominska plošča z ustaškim pozdravom, ki je na Hrvaškem kamen spotike.

Karel Erjavec Meja Slovenija Erjavec: Če bi bil Cerar, Plenkovića sploh ne bi sprejel

V vodilni hrvaški parlamentarni stranki HDZ so se odločili, da sporne posvetilne plošče z napisom "Za dom spremni", ki velja za ustaški pozdrav, ne bodo odstranili. Na to odločitev so se odzvali v koalicijskih strankah SDSS in HNS, kjer so povzdignili glas in zatresli temelje vlade. HNS zahteva takojšnjo odstranitev plošče, enako pa pravijo pri SDSS, kjer dodajajo, da je bil dogovor, da se plošča odstrani.

Borut Pahor Slovenija Pahor: Slovenija nalogo opravila, Hrvaška s piškavimi izgovori

Analitik prepričan o padcu vlade

Celo sam premier Andrej Plenkovič je ploščo ob postavitvi označil kot "sporno", a so se zdaj v stranki HDZ očitno premislili. 

"Ni vprašanje o razkolu v vladi, pač pa v vladajoči večini," je za hrvaški spletni portal Index.hr dejal politični analitik Žarko Puhovski, ki meni, da bo do konca leta na Hrvaškem prišlo do novih parlamentarnih volitev. 

Komentarjev 12
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 06:39 29.avgust 2017.

    Da so ustaše pobili in zmetali v Hudo jamo, je bilo popolnoma upravičeno! Pravici je bilo zadoščeno!

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 06:37 29.avgust 2017.

    Za Hudo jamo spremni!

  • k0libri 15:37 27.avgust 2017.

    Ker so bili za dom spremni, je pol hrvaške sram njihovega obstoja? Verjetno niso bili taki nedolžni revčki, ko so kao "branili" domove, najbrž so bili bolj kakšni klavčki, kot je videt po internetu in po knjigah. Podobno kot naši ...prikaži več belčki. Sicer pa na jugu radi kakšen poraz zapišejo kot zmago. Balkan pač.