Svet
3537 ogledov

Zastrupitve s pijačo, raste število hospitaliziranih ljudi

kozarec vode in kava Profimedia
Iz Zagreba poročajo o novem primeru, pri katerem preiskujejo sum, da je po zaužitju pijače prišlo do težav. Analize vzorcev so v teku. Minister: "Ne delajmo panike".

Hrvaško pretresajo nenavadni primeri zdravstvenih težav po zaužitju ustekleničenih pijač. V bolnišnici na Reki je hospitaliziran 19-letnik, ki je v soboto v enem od lokalov spil stekleničko Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate. Moškega so sprejeli v bolnišnico zaradi suma na kemijsko poškodbo požiralnika. Njegovo stanje naj bi bilo stabilno.

Včeraj so v Zagrebu hospitalizirali še tri osebe, pri katerih je obstajal sum na zastrupitev z gaziranimi pijačami. Pri enem so zaznali blage spremembe v obliki rdečice v grlu. V torek zvečer so ga že odpustili v domačo oskrbo. V bolnišnici so zadržali 38-letnega moškega, saj so morali opraviti ustrezne preiskave.

Okoli 20. ure so sprejeli še tretjega pacienta. "Gre za mlajšega moškega, ki je v dobrem kliničnem stanju. Preiskave so v teku," je za Dnevnik Nove TV povedal Rajko Ostojić, specialist gastroenterologije in hepatologije. Kot navaja Jutarnji, naj bi omenjeni moški v enem od lokalu pil Romerquelle.

Minister za zdravje Vili Beroš je za N1 Hrvatska dejal, da je v sredo prišlo še do nekaj novih primerov. "Še nekaj jih je. Vsi imajo lažje poškodbe. Pri večih je vprašanje ali gre za kemično poškodbo ali za psihogeno reakcijo ali neko drugo patološko stanje. V tem trenutku je stiuacija pod kontrolo. Moramo biti previdni in ne delati panike," je dejal.

Danes naj bi se tako pojavilo še pet primerov, štirje v Zagrebu in eden v Varaždinu. Beroš pravi, da bo večina odpuščena v domačo oskrbo. V dveh primerih naj bi šlo za težave po zaužitju pijače, za preostale tri postopki še tečejo. Povedal je, da niso pili iste pijače in da gre v nekaj primerih za zaužitje slanih paličic.

Plastenka vode | Avtor: Profimedia Profimedia

"Seznanjeni smo z enim primerom, ki je povezan s stekleničko Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml. Globoko smo zaskrbljeni in upamo, da bo oseba, ki je vpletena v ta primer, hitro in v celoti okrevala. Popolnoma smo pripravljeni na sodelovanje z vsemi pristojnimi organi," so včeraj sporočili iz podjetja Coca-Cola HBC Hrvatska. Kasneje so za 24sata povedali, da natančna interna preiskava, ki so jo opravili, ni pokazala nikakršnih neskladnosti v proizvodnji. Za Jutarnji.hr so dodali, da so vzorce poslali neodvisnemu akreditiranemu laboratoriju na nadaljnje analize.

Ostojić je za RTL dejal, da panika ni potrebna. "Izogibajte se gaziranim pijačam. Pijte običajno vodo iz pipe," je svetoval prebivalcem. Enako je v torek zvečer svetoval hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Hrvaški zavod za javno zdravstvo izvaja analizo več vzorcev pijač. Rezultati analize v tem trenutku še niso znani.

kozarec voda | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Zdravnik Tomislav Bradić je za HRT pojasnil, kako ukrepati v primeru, da bi prišlo do zaužitja neprimerne tekočine. "Nikoli ne poskušajte razredčiti zaužite tekočine z velikimi količinami vode, saj lahko to poslabša stanje, lahko pride do aspiracije tj. vdihavanja korozivnega sredstva, kar lahko privede do poškodb dihalnega sistema," je dejal. Poleg tega odsvetuje poskuse nevtralizacije s sodo ali podobnimi sredstvi, saj to lahko poslabša stanje. V primeru zaužitja korozivnih sredstev se simptomi pojavijo zelo hitro. Človek najbrž zazna drugačen okus pijače, hkrati pa se pojavita bolečina in pekoč občutek v ustni votlini, je pojasnil Bradić. V takih primerih je treba čim prej k zdravniku.

"Predvsem bi v tem trenutku odsvetoval pitje gaziranih pijač, dokler ne bomo imeli več informacij o tem, katere so varne in katere ne," je svetoval.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Idioti 12:20 09.november 2023.

    V vsake kotlu kjer se meša kar koli, se dodaja kar se pač dodaja . Če dodate kislino prvo , se ona lahko odlije do pumpe in ko je vse zmešano in pripravljeno za polnjenje , pumpa požene najprej kislino ...prikaži večo , ki se ni uspela zmešati v kotlu . Tako sem jaz kupil JUB poravnalno maso , ki jo je bila sama voda oz. 3x manj gosta kot bi morala biti. Da so ob polnjenju najprej material v ceveh vrnili v kotel do tega in počakali na tistega pravilno zmešanega se to v obeh primerih ne bi zgodilo.

  • bobubob 09:55 09.november 2023.

    Ena pijača zastruplja hitro, druga pa počasi...med zadnjimi je tudi ljubljanska 'pitna' voda. Ki pa se vedno bolj bliža sodobnim evropskim pitnim vodam v jedrnih državah - predvsem s pomočjo inovativnih pravilnikov o 'kakovosti'. Ampak odgovorni državljani smo lahko brez ...prikaži več skrbi, saj strokovne stroke strokovno skrbijo za nas.....vse do strokovne upepelitve.

  • mph2 10:17 08.november 2023.

    Kaj bi radi rekli, da ne vedo ali je "psihogeno" ... seveda je to znano in tudi mehanizmi, .... ampak temeljito dvomim, da ima lahko kdo ožgano fizično požiralnik na "psihogeni" ravni. Naj pač ugotvovijo, kar se da, ali je ...prikaži več požiralnik poškodovan ali ne.