Svet
15 ogledov

"Hrvaška že bankrotirala!"

Dubrovnik Žurnal24 main
Hrvaška je že bankrotirala, trdi ekonomist Slavko Kulić. Država niti lani niti predlani ni plačala svojih obvez.

Hrvaška je že bankrotirala, trdi ugledni hrvaški ekonomist Slavko Kulić. Država je v stanju neozdravljivega raka, o čemer vsi molčijo, tudi intelektualci, opozarja.

Turizem Hrvaške ne bo rešil

"Tragična je država, ki pričakuje prihodke od turizma, če je znano, da jih gre 68 odstotkov v zasebni in ne državni sektor. Tako je vsem jasno, da ne glede na te tako imenovane prihodke od turizma dolg ostaja neplačan," pojasnjuje Kulić. Hrvaška ni sposobna reagirati na svoje prispele obveze. Višina obroka, ki ga je treba plačati, znaša 15,5 milijarde evrov, medtem ko ima država okrog 11 milijard evrov rezerv, pravi ekonomist. Načrt izdati za dve ali tri milijarde evrov obveznic tudi v najugodnejših okoliščinah lahko ne pomeni nič.

"Kar smo tujega zapravili, bomo tudi plačali"

Po Kulićevih besedah država niti lani niti predlani ni plačala svojih obveznosti. "Finančna oligarhija v skrbi za kapitalski odnos postaja neusmiljena prek institucije, ki se imenuje izključitev. Proces izključitev na Hrvaškem se je že začel, kar pomeni, da ne bomo ne izvzeti ne oproščeni plačevanja tistega tujega, kar smo zapravili," pojasnjuje Kulić. Hrvaški se dogaja enako kot Grčiji, Portugalski, Španiji, zdaj tudi Italiji. Njihove dolžniške krize so le začetek učinka domin, poudarja Kulić in napoveduje težke čase tudi Nemčiji in Franciji.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 22:31 13.julij 2011.

    Najprej tole. Če je kakšna stvar , ki je sigurno ne bom več kupil je to Kinder shnite čokolada ! Saj veste dobro zakaj !Bankrotirala je ona davno , samo ne vem kdo jih še financira al ga pa tiskajo na šverc.

  • ZasekaMož 12:17 13.julij 2011.

    Zdaj pa lahko Slovenija kupi Hrvaško za simbolični 1 €. :D

  • vladek 11:09 13.julij 2011.

    Ta "ekonomist"je znan da sovraži Hrvaško,ker so mu uničili njegovo Jugosrbijo.