Svet
52123 ogledov

Hrvatica turistom: "Hujši ste od neandertalcev!"

Split Epa
Avgust pri naših južnih sosedih prinaša vrhunec turistične sezone. Številni si manejo roke, je pa vse več Hrvatov, ki izpostavljajo nesprejemljivo vedenje turistov.

Ena od hrvaških državljanov, ki ni navdušena nad obnašanjem nekaterih turistov, ki se poleti zgrinjajo na hrvaško obalo, je Splitčanka Ives Cikatić, ki se je v eni izmed Facebook skupin že večkrat odločila pozvati predvsem mlajše turiste k spoštovanju do mesta, v katerem se odločijo preživeti svoj dopust. 

Turistična vodička, ki je vsakodnevno v stiku s turisti, je izpostavila "nesprejemljivo obnašanje" turistov, ki je - kot ugotavlja - na ulicah hrvaških turističnih središč vse bolj pogosto. 

V skupini "Split Croatia Travel 2022", kjer večinoma tujci iščejo nasvete glede turistične ponudbe Splita in okolice, je že večkrat objavila svoje prošnje prišlekom. "Kot domačinka in delavka v turizmu sem zgrožena nad obnašanjem mladih turistov, ki prihajajo v Split. Karkoli že počnete, prosim, ne urinirajte v fontane, v vsak kot v mestu. Če pijete alkohol, ne pretiravajte, kot to počnejo mnogi, nato pa bruhajo, kričijo, se pretepajo in opravljajo biološke potrebe po mestu," je objavila in nadaljevala, da če najdejo dekle, naj si priskrbijo sobo, ne pa da imajo odnose v javnosti. 

"Nam, meščanom Splita, je vsega tega dovolj in takšno obnašanje je daleč od sprejemljivega!" Turistična vodička iz Splita, ki jo povzema več tujih portalov, je dodala še, da v kolikor policija in ostali pristojni delavci ne bodo storili ničesar, bodo to storili Splitčani sami. 

"Številni, ki prihajajo v Split se obnašajo huje od neandertalcev. Nihče ne želi tega, verjemite! Pojdite ven, zabavajte se, sklepajte poznanstva, vendar pri tem imejte tudi spoštovanje do našega mesta. Dobrodošli ste vsi, vendar spoštovanje je pač potrebno," je sklenila svojo objavo. V letošnjem poletju je zaokrožilo že več objav neprimernega obnašanja turistov na Hrvaškem, med drugim tudi posnetek intimnega odnosa sredi belega dne v starem središču Splita.

hrvaška policija Svet Napad na novinarko, vpleten slovenski državljan Primošten sonce Svet Počitnice. Takšno bo v naslednjih tednih vreme na Hrvaškem.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 14
  • Igor Biškup 22:04 05.avgust 2022.

    Ja, živim izven turističnega mesta...tako da nisem deležen turističnega kolača, ki si ga prebivalci turističnih krajev lahko odrežete. Takšna pa je pač cena tega kolača. In jasno da turist želi izvleč iz kraja kjer dopustuje čim več...nenazadnje ga to tudi ...prikaži več kar nekaj stane. Če vas pa turisti motijo, pa poizkusite s tablami in lepo jasno napišite kaj vse vas moti in česar v svojem turističnem biseru ne želite. Boste kmalu imeli ljubi mir....

  • Pierre 19:27 05.avgust 2022.

    Aja g. Biškup (priimek zveni hrvaško), ker je natakar neprijazen do mene se bom polulal v in pobruhal splitsko fontano???

  • Dragonja 16:33 05.avgust 2022.

    V Piranu se pa tako obnašajo domačini.