Svet
6975 ogledov

Ikeino sporočilo v zvezi z Rusijo

Ikea
Lastnik Ikee po izstopu z ruskega trga s krepkim padcem dobička.

Lastnik večine Ikeinih trgovin, skupina Ingka, je v minulem poslovnem letu beležil 287 milijonov evrov čistega dobička, potem ko se je leto prej ustavil pri 1,6 milijarde evrov. Ingka poslovno leto zaključuje s koncem avgusta. Velik padec so med drugim pripisali izstopu z ruskega trga.

Padec dobička v minulem poslovnem je posledica rastočih obrestnih mer, s čimer se centralne banke borijo proti visokim stopnjam inflacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Na čisti dobiček so vplivale tudi posledice zmanjšanja naših operacij v Rusiji," so zapisali v Ingki.

Številna tuja podjetja so po ruski invaziji na Ukrajino zapustila ruski trg in uvedla stroge gospodarske sankcije proti Ruski federaciji.

Tudi proizvodni obrati

Ikea, natančneje njeni krovni skupini Ingka in Inter Ikea, je imela v Rusiji 17 trgovin in štiri proizvodne obrate, vse skupaj je do februarskega ruskega napada na Ukrajino kot eden večjih tujih delodajalcev zaposlovala okoli 15.000 ljudi.

Dober teden dni po ruski agresiji je Ikea, ki je bila v Rusiji prisotna od leta 2000, skupaj s številnimi drugimi zahodnimi podjetji začasno ustavila poslovanje v največji svetovni državi in tudi Belorusiji, ki z Rusijo sodeluje pri vojaških aktivnostih v Ukrajini.

"Žal se razmere niso izboljšale in uničujoča vojna se nadaljuje," so junija v sporočilu za javnost zapisali v Ingka Group. To je po njihovih navedbah močno vplivalo na poslovanje in dobavne verige po vsem svetu.

DLR vojak Svet Tajni sestanek Rusov in Ukrajincev Ukrajina vojak Video Svet Bosansko orožje tolče po Rusih

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • jozicamurn 02:39 26.november 2022.

    Tale IKEA je po kvaliteti največji drek in šrot viden do sedaj, povrh vsega pa še preveč drag šrot. A jo res rabimo? Imamo veliko boljših podjetij in manjših posameznikov po naročilu, ki naredijo 10x lepše in boljše zadeve kot ...prikaži več ta gigant, katerega nobena država ne potrebuje.

  • Avatar zoo
    zoo 18:22 25.november 2022.

    Drugo leto ob tem času bo vse drugače za revno Evropo, žal.

  • Petra_56 17:23 25.november 2022.

    Sankcije delujejo.. čeprav verjetno ne tako kot so si to zamislili v Bruslju.