Svet
8 ogledov

Indijski potapljači do trupel v podmornici

Potopljena indijska podmornica. Reuters
Potapljaške enote indijske mornarice so se po sredini eksploziji na podmornici Ins Sindhurakshak dokopale do prvih treh trupel.

Indijskim potapljačem se je po skoraj dveh dneh danes uspelo prebiti v podmornico, katere sprednji del je bil povsem uničen v požaru, ki je sledil eksploziji. Iz podmornice zdaj črpajo vodo, da bi znova splavala na površje. Njihovo delo med drugim ovirata huda vročina in slaba vidljivost.

Glede na stanje trupel, ki so jih doslej našli, so sicer prepričani, da sredine nesreče ni preživel nihče, sporočilo mornarice povzema francoska tiskovna agencija AFP. Mornarji so namreč utrpeli hude opekline, tako da so njihova trupla neprepoznavna, identificirali pa jih bodo z analizami DNK.

Kot so še opozorili, nekaterih trupel morda nikoli ne bodo našli, saj je silovit požar z eksplozijami povzročil tako ekstremno vročino, da je od njih morda ostal le še prah.

Hud udarec za indijsko mornarico

Eksplozija, ki je odjeknila na podmornici na dizelski pogon v vojaški ladjedelnici v Mumbaju, predstavlja hud udarec za mornariške ambicije Indije. Indija je le nekaj dni pred eksplozijo splavila svojo prvo doma izdelano letalonosilko in napovedala začetek testov prve doma izdelane jedrske podmornice.

Preiskava o tem, kaj je povzročilo prvo eksplozijo – zaradi nje se je nato vnelo orožje na podmornici, nakar je sledilo še več eksplozij in požar, ki je plovilo spremenil v ognjeno kroglo –, poteka.

Komentarjev 1
  • privat 18:29 16.avgust 2013.

    sej imajo 300.000 bogov! eden jim bo pomagal. po mojem mnenju to je najbolj zanikrna ,kriminalna država na svetu!