Svet
13 ogledov

Italijani zamolčali milijon nepremičnin

Pitigliano, Toskana Shutterstock
Lani so italijanski davkarji, zahvaljujoč poostrenemu nadzoru, odkrili več kot milijon neprijavljenih nepremičnin, ki bi v državno blagajno prinesli skoraj pol milijarde evrov dodatnih davkov. Dolg bo treba vnaprej plačevati in poravnati tudi dolg za nazaj.

Italijanski davčni uradi so lani poostrili nadzor nad nepremičninami, da bi povečali prilive v državno blagajno, in odkrili več kot milijon neprijavljenih hiš, stanovanj, apartmajev, garaž in poslovnih stavb, ki bi lahko v državno blagajno prinesli skoraj pol milijarde evrov dodatnih davkov.

Samo v Rimu so tako odkrili prek 30 tisoč nikoli prijavljenih nepremičnin, v celotni deželi Lacij pa prek 80 tisoč s skupaj več kot 70 milijonov evrov katastrskega dohodka. V Toskani so odkrili kar prek 123 tisoč v kataster nevpisanih nepremičnin. Lastniki doslej neprijavljenih nepremičnin bodo morali v prihodnje plačevati davke, pa tudi poravnati dolg za nazaj.

Z novim davkom do 11,5 milijarde evrov v državni blagajni

Sicer bo z junijem v Italiji spet začel veljati davek na prvo nepremičnino, ki ga je uvedla vlada Maria Montija. Z obdavčitvijo prve stanovanjske nepremičnine bodo država in občine pobrale dodatnih 11,5 milijarde evrov davkov, poročajo italijanski mediji. Povprečni davek na drugo nepremičnino, ki je odvisen tudi od katastrskega dohodka, bo znašal okoli 630 evrov, v Rimu skoraj 1300 evrov, v Milanu pa približno 1350 evrov.

milano | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Družine bodo lahko davek znižale z uveljavljanjem 200 evrov olajšave in dodatnimi 50 evri za vsakega otroka, mlajšega od 26 let, vendar največ do 400 evrov. Družine naj bi letos po nekaterih izračunih plačale povprečno 83 evrov davka, ki bo najvišji v Rimu (okoli 460 evrov) in v Milanu (okoli 430 evrov).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.