Svet
53 ogledov

"Izgubili smo potrpljenje"

Protestnica proti Gadafiju. Reuters
Uporniki nameravajo v roku nekaj ur vkorakati v mesto Bani Walid. Pravijo, da jim je zmanjkalo potrpljenja.

"V nekaj urah bomo vstopili v Bani Walid," je dejal Mahmud Abdul Aziz, ki se skupaj z uporniškimi silami nahaja nekaj deset kilometrov severno od mesta Bani Walid. Uporniki so se poskušali pogajati z Gadafijevimi privrženci v mestu, a so izgubili potrpljenje. "Nekateri so prosili za več časa, a dali smo jim ga dovolj. Izgubili smo potrpljenje," je dejal Aziz. Napadli naj bi ponoči ali zjutraj.

Ali Azizove besede držijo, ali ne, ni jasno. Pred tem je namreč minister Ali Tarhouni na novinarski konferenci v Tripoliju dejal, da so iz Bani Walida dobili sporočilo, da naj bi mesto "zamenjalo strani" in tako prestopilo na stran upornikov. Voditelji naj bi sklenili dogovor s plemenskimi vodji v mestu.

Časa imajo do sobote

Predsednik prehodnega sveta Abdel Jalil je na tiskovni konferenci v Bengaziju dejal, da so mestom Sirta, Bani Walid, Jufrah in Sabha dali še teden dni časa. "To ne pomeni, da ne vemo, kaj pripadniki Moamerja Gadafija delajo. Vsemu sledimo," je dodal Jalil. Tarhouni je zagotovil, da bodo kmalu ujeli Gadafija. "Vemo, kje je," je dejal.

Uporniške sile bodo nadaljevale pot proti Gadafijevemu rojstnemu kraju Sirta. Ubežniki iz omenjenega kraja poročaja, da v mestu ni hrane, vode, goriva ali elektrike.

"Ne bomo se maščevali"

Novo vodstvo si čim prej želi doseči narodno spravo. Tarhouni je poudaril, da nimajo nikakršne želje po maščevanju: "Sile revolucije so dobre sile in ne izvajajo nikarkšnega maščevanja." Prebivalce Sirte je pozval, naj se jim pridružijo. "Varni boste vsi, razen tisti, ki so ubijali, kradli javni denar ali terorizirali libijski narod. Pa tudi ti bodo obravnavani v skladu z zakonom."

Rusijo zanima libijska nafta

"Proizvodnja se bo na naftnih poljih Sarir in Misla začela 12. ali 13. tega meseca," je napovedal Tarhouni. Libijci si od obuditve proizvodnje veliko obetajo.

Novice povezane z libijsko nafto zanimajo tudi Rusijo. Uradna Moskva je že povabila člane NPS na pogovore v rusko prestolnico, kjer naj bi razpravljali o meddržavnem sodelovanju na področju energetike.

Nova sredstva za upornike

Italija in Velika Britanija bosta odmrznili libijska sredstva. Samo Italija bo odmrznila 2,5 milijardi evrov libijskih sredstev. NPS je medtem Kitajsko obtožil, da ovira odmrznitev libijskih sredstev. Predstavnik upornikov Mahmoud Jibril se je že srečal s predstavniki kitajske vlade, da bi poskušal rešiti "nepričakovano situacijo".

Komentarjev 1
  • lilihip 10:42 06.september 2011.

    no sej boste vidl zdej ko vam bodo ameriške naftne družbe prevzele nadzor, črpanje in izvoz nafte - ko boste od tega dobili drobtinico......da o tem da ne bo več brezplačnih zadev in boste dobival položnice ''bitte zahlen sie'' za ...prikaži več vsako malenkost ne govorim (še se vam bo kolcal)