Svet
31017 ogledov

Izpoved blagajničarke na Pagu: Kupcem sem morala krasti denar

Blagajna
Po koncu turistične sezone se je javila razočarana blagajničarka, ki si je čez poletje kruh služila z delom na blagajni v eni od trgovin v Novalji na otoku Pag. V izpovedi je pojasnila, kakšni pritiski se izvajajo na zaposlene, ki so morali kupcem krasti denar.

Po koncu turistične sezone v poslovalnici ene od trgovskih verig v Novalji na otoku Pag, se je sezonska delavka odločila oglasiti hrvaškemu spletnemu portalu Glas Slavonije. Novinarjem je zaupala zgodbo, kaj se je dogajalo v trgovini v kateri je delala.

Hvar "Huje od zastrupitve" Svet To so turisti, ki so na Hvaru doživeli katastrofo

Neimenovana trgovka je svoje razočaranje nad delodajalcem pojasnila v zgodbi, ki ima tudi elemente kaznivega dejanja, še posebej zaskrbljujoče pa je po pisanju hrvaškega medija to, da gre za veliko podjetje s poslovalnicami po vsej Hrvaški.

jajca Magazin Zakaj blagajničarka pogleda v škatlo za jajca

Delavka pojasnjuje, da je bilo v trgovini zelo slabo vzdušje med zaposlenimi, saj se je na njih izvajal velik pritisk. Vsak dan se je čutila kadrovska podhranjenost. "Vsi, ki so prišli, so hitro dali odpoved, zato je v trgovini vladal kaos. Vsi smo morali delati vse, bilo nas je premalo," pojasnjuje in dodaja, da so šefi od zaposlenih želeli, da kradejo strankam.

trgovina nakupovanje voziček Etilenglikol Svet V trgovinah zastrupljal otroško hrano

Blagajna | Avtor: Profimedia Profimedia

"Do sredine sezone v trgovini nismo imeli varnostnikov. Ko sredi turistične sezone v mesto prihrumi truma turistov, se po trgovinah veliko krade. Zato so od nas želeli, da vse, kar je nakradeno, dobimo nazaj na drugačen način," pravi in pojasnjuje, da so blagajničarkam ukazali, da tujcem na skrivaj zaračunavajo alkohol in cigarete, na način, da so vnaprej pripravili kode ali etikete teh proizvodov v upanju, da kupec ne bo odkril prevare. "Če se je kdo pritožil, smo se opravičile za "napako" in vrnile denar. Če se ni, je bil to plus za trgovino," pravi in dodaja, da so v inventuri ugotovili, da so na ta način kupcem preveč zaračunali kar 400 zavojčkov cigaret. 

Ognjeni črv Zavladala je panika Svet Hrvaška: Pišejo o ognjenem črvu v vodi, zavladala je panika

Hrvaški Jutarnji list navaja besede Zlatice Štulić, predsednice Sindikata trgovine Hrvatske, ki pravi, da je opisan primer šokanten: "Od delavca nihče ne sme zahtevati, da počne stvari, ki niso zakonite. Delavec mora delodajalcu dati jasno vedeti, da bo dejal odgovorno in v skladu s pravili. Ob pritiskih nanj se mora obrniti na sindikat." Dodaja, da bi bilo treba v konkretnem primeru obvestiti tudi policijo.
 

Komentarjev 5