Svet
18344 ogledov

Izpoved obolelega: "Če bi vedel, ne bi šel na pot"

Hrvaška koronavirus Epa
"Tudi na kraj pameti mi ni padlo, da bi se lahko okužil," pravi moški, ki je prvi okuženi s koronavirusom na Hrvaškem.

Prva dva primera okužbe s koronavirusom na Hrvaškem so zabeležili pri bratih dvojčkih, od katerih jebil eden pred kratkim v Italiji. Oba sta trenutno v karanteni in se počutita dobro. Na Hrvaškem so sicer do zdaj potrdili tri primere okužbe s koronavirusom. 

"Od srede 19. do petka, 21. februarja, sva bila z dekletom v Milanu. Na pot sva šla z avtobusom in se z avtobusom tudi vrnila," je za Jutarnji list povedal prvi okuženi Hrvat. Ko je šel na pot, ni bilo govora o tem, da bi Milano lahko bil kraj, kjer bi se lahko okužil. Če bi vedel, pravi, ne bi šel na pot. 

"V Milanu sva bila kot turista, na tekmo Lige prvakov pa sem šel sam, brez dekleta. V petek okoli 7.50 smo se vrnili v Zagreb, tako da sem šel direktno v službo. Počutil sem se normalno in nisem imel nikakršnih znakov bolezni," je povedal. Konec tedna je večinoma preživel doma, kjer stanuje z mamo in bratom dvojčkom. 

"Tudi na kraj pameti mi ni padlo, da bi se lahko okužil. Tudi ko sem se vrnil in se je začelo govoriti o širjenju koronavirusa v Italiji, nisem pomislil, da bi lahko bil okužen. Bodimo realistični, kdo bi zase pomislil, da bo prav on prvi v državi, okužen z virusom, o katerem že dva meseca govori ves svet," je dejal. 

Hrvaška koronavirus | Avtor: Epa Epa

Bratu je v ponedeljek poslal sporočilo, da ima povišano temperaturo in da ni šel v službo. Najprej je mislil, da gre za običajno virozo, a je nato mama začela povezovati simptome s potovanjem v Italijo. Zdravnica družinske medicine jih je napotila na infekcijsko kliniko. 

"Bilo je videti kot v Černobilu," povesta brata. "Reševalno vozilo, ljudje v zaščitnih oblačilih od glave do pet, tako da so se videle le oči." Nato so stekli vsi potrebni postopki in izolacija. V sobo ne vstopa nihče, nadzorujejo ga prek videokamere, sam si meri temperaturo in višino kisika v krvi. Z zdravniki se pogovarja prek telefona ali interkoma. 

Brat dvojček se je odločil preventivno ostati doma. Kasneje se je tudi pri njem pojavila vročina, sprejem v bolnišnico in izolacija. Za razliko od brata, prvega obolelega, ima poleg povišane temperature tudi bolečino v mišicah in sklepih. 

"Kar želim reči, je, da mi je neprijetno, ker sem prinesel koronavirus na Hrvaško. Verjemite mi, če bi vedel, ne bi šel na pot. Ko sem bil na severu Italije, niso zabeležili niti enega primera koronavirusa. Panika se je razširila v petek zvečer, ko sem se že vrnil na Hrvaško," je še poudaril v pogovoru za Jutarnji list.

Če kašelj spremljajo bolečine v prsih, bodite pozorni. Morda je vzrok resnejša b Zdravje Okužen sem s koronavirusom. Kaj naj naredim?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar olor
    olor 14:13 27.februar 2020.

    A je vsaj povedal, kje se je ustavil v Sloveniji na poti domov???

  • Pepe007 12:54 27.februar 2020.

    Sedaj pa bomo do veljave prišli tisti, ki smo najraje doma :) :) :). Žena, si brala?

  • Snežinko 11:56 27.februar 2020.

    Če bi vedel... hja, če bi jaz vedel, da bo srečka dobitna bi jo kupil. Pa če bi vedel, da se bodo maske podražile bi jih kupil prej... pa če bi to... pa če bi ono... če bi čebula "če" ...prikaži več ne imela, bi čebula "bula" bla...