Svet
8674 ogledov

Na Hrvaškem potrdili prvi primer koronavirusa, v Avstriji dva

Koronavirus
Hrvaški premier Andrej Plenković je potrdil, da so na Hrvaškem odkrili prvi primer koronavirusa.

Oboleli je v kliniki Dr. Fran Mihajlević v Zagrebu. Gre za mlajšega moškega, ki se za zdaj počuti dobro. Po Plenkovićevih besedah naj bi šlo za lažjo obliko bolezni. Pacient je pred tem bival v bližini Milana v Italiji. 

"Dobili smo rezultate testiranja hrvaškega državljana, ki je med 19. in 21. februarjem bival v Milanu. Kaže znake lažje oblike bolezni," je dodal minister za zdravje Vili Beroš. Sprejeli so vse potrebne ukrepe. "Osredotočili se bomo na stike, ki jih je imel. Govorimo o bolezni, ki je podobna gripi in ne pričakujemo večjih težav od tistih, ki so običajne v primerih gripe. Za vse, ki so bili v stiku z njim, bomo uvedli karanteno."

Čakajo še na rezultate testa devetih delavcev, ki so bili na delu v eni od italijanskih tovarn v Lombardiji. Delavci so v reški bolnišnici. "Ne kažejo znakov bolezni, z izjemo enega moškega, ki kašlja že tri tedne, česar pa ne povezujemo s koronavirusom," je pojasnil Beroš. Laboratorijski izvidi naj bi bili znani popoldne. Gre za moške, stare med 19 in 50 let. 

Koronavirus v Italiji Nasveti NIJZ Zdravje To so navodila, če pride do izbruha koronavirusa v Sloveniji

Avstrija: Sama sta se obrnila na reševalno službo

Prva dva primera okužbe z novim koronavirusom so potrdili tudi v Avstriji. Oba primera so odkrili na Tirolskem, okužena sta v karanteni na kliniki v Innsbrucku. Deželni glavar Gűnther Platter je potrdil, da je bil pri dvojici pozitiven že drugi test na okužbo. Gre za Italijana, ki prihajata iz Lombardije, živita pa v Innsbrucku. Nobene od 24-letnikov ni huje bolan. 

Pristojne oblasti sedaj poskušajo identificirati vse osebe, s katerimi sta bila obolela v stiku. Vse bodo zdravniško pregledali in ob pojavu morebitnih znakov okužbe tudi testirali. Na tak način želi Avstrija preprečiti nadaljnje širjenje virusa.

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia
Prav tako bodo na kliniki v Innsbrucku vzpostavili posebno ambulanto za primere suma na okužbo z novim koronavirusom, kjer naj bi takoj ugotovili, ali gre za okužbo z virusom. Skupno so doslej na Tirolskem testirali 14 oseb.

"Morda bodo teste opravili tudi pri osebah brez značilnih znakov. Tiste, pri katerih bo sum za okužbo, bodo preventivno dali v karanteno, obolele v zdravniško izolacijo," so pojasnili zdravniki. Avstrija ima sicer za obravnavo bolnikov z boleznijo covid-19 ali okužbo z virusom sars-cov-2 ter za morebitne primere sumov na voljo 56 bolnišnic.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v ponedeljek po seji kriznega štaba o epidemiji novega koronavirusa napovedal, da bodo v Avstriji proti širjenju virusa uvedli pet novih ukrepov, vključno z informacijsko kampanjo za prebivalstvo ter objavo natančnih potovalnih nasvetov.

Na Gradiščanskem so danes preventivno vzpostavili tudi štab za koordinacijo, ki je v stalnem stiku s pristojnimi oblastmi, reševalnimi postajami ter bolnišnicami. "Na Gradiščanskem doslej ni bilo nobenega potrjenega primera bolezni zaradi koronavirusa," je ob tem sporočil deželni glavar Gradiščanske Hans Peter Doskozil. Dodal je, da ni nobenih razlogov za paniko, a je pomembno sprejeti najboljše možne previdnostne ukrepe ter ostati pozoren.

V Avstriji bo poleg tega v četrtek sestanek deželnih glavarjev vseh devetih zveznih dežel s predstavniki ministrstva za notranje zadeve in zdravje, na katerem bodo govorili o sodelovanju na ravni države, dežel ter občin v boju proti novemu koronavirusu.

Koronavirus v Italiji Zdravje Vse, kar moramo vedeti o koronavirusu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Ender3 13:21 25.februar 2020.

    Pri nas nič bat, virus ima strah pred novo vlado in nov bodoči zdr.minister,urolog Gantar ima že pripravljene ukrepe.

Sorodne novice