Slovenija
2869 ogledov

WHO: Pripraviti se je treba na pandemijo

Koronavirus v Italiji Profimedia
V luči izbruha okužb s koronavirusom v sosednji Italiji bo danes potekalo več srečanj pristojnih.

Po ocenah našega ministrstva za zdravje je zaradi izbruha okužb s koronavirusom v sosednji Italiji možnost pojava tega virusa pri nas velika. Danes bo tako potekalo srečanje z vodstvi bolnišnic, sklican pa je tudi odbor DZ za zdravstvo.

Člane odbora DZ za zdravstvo bodo na današnji seji z informacijami o trenutnem stanju in preventivnih ukrepih, ki se izvajajo oziroma se bodo pričeli izvajati, seznanili predstavniki ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter drugi pristojni.

Zaradi izrednih ukrepov, ki jih je ob širjenju novega koronavirusa konec tedna sprejela sosednja Italija, se bodo danes na Mestni občini Koper na pobudo županov občin slovenske Istre sestali predstavniki pristojnih zdravstvenih in drugih služb. Namen sestanka je prevetriti obstoječe postopke ravnanja ob morebitnem pojavu koronavirusa na območju slovenske Istre ter se dogovoriti o sprejemu preventivnih ukrepov po posameznih področjih delovanja.

Pripraviti se je treba na pandemijo

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljek opozorila, da bi se svet moral pripraviti na pandemijo. WHO dodaja, da je prezgodaj, da bi izbruh označili za pandemijo, a da bi morale biti države "v fazi pripravljenosti". 

WHO navaja, da vse kaže na to, da je stopnja smrtnosti zaradi Covid-19 med 1 in 2 odstotkoma, a da so podatki za zdaj nezanesljivi. 

Ekonomska fakulteta Slovenija Zaradi koronavirusa zaskrbljene nekatere fakultete: Ste pomislili o zaprtju?

Šabeder v Rim na sestanek ministrov

V Rimu bo danes sestanek ministrov za zdravje sosednjih držav, ki ga je zaradi širjenja koronavirusa sklicala italijanska vlada. Na srečanju, ki se ga bo udeležil tudi slovenski minister Aleš Šabeder, bodo govorili o nadaljnjih ukrepih za zajezitev novega koronavirusa.

V Italijo, kjer je žarišče okužb s koronavirusom v Lombardiji, bo danes tudi odpotovala mednarodna misija strokovnjakov, da oceni tamkajšnje razmere. Po obstoječih ocenah je sicer tveganje pojava žarišč v drugih državah EU zmerno do veliko.

Zdravniki Pri nas Zdravje Zdravniki ogorčeni: "Nimamo nobenih navodil"

Italija za Južno Korejo in Kitajsko

V Italiji je zaradi novega koronavirusa umrlo sedem ljudi. Okuženih je več kot 230 ljudi. Tri četrtine primerov okužb so zaznali v Lombnardiji, sledita Benečija in Emilia Romagna. Posamezne primere so odkrili tudi v Piedmontu in Laziu ter en primer v Alto Adige. V Italiji je za Kitajsko in Južno Korejo največ okužb. 

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da je naraščanje števila novih okužb z novim koronavirusom zaskrbljujoče, a še ne gre za pandemijo. Se je pa treba nanjo pripraviti.

Koronavirus v Italiji Zdravje Vse, kar moramo vedeti o koronavirusu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • NeAnonimni 08:58 25.februar 2020.

    Nekdo naj vpraša WHO, koliko denarja hočejo, da se ta tema pomiri v medijih in se malo piše o drugih stvareh.. npr O sojenju glede izročitve Assangea. Za novinarje bi to moral biti pomemben dogodek, saj se tiče vaše novinarske ...prikaži več svobode in potrebe po resničnih zgodbah. Nič se ne piše o tem.