Slovenija
2296 ogledov

Kdor se znajde v karanteni, je upravičen do bolniškega nadomestila

Koronavirus Profimedia
V primeru odreditve karantene upravičeni do bolniškega nadomestila. Župani občin slovenske Istre se bodo v torek sestali na temo pripravljenosti na morebitni pojav koronavirusa.

Zaposleni, ki se po odredbi zdravnika znajdejo v karanteni, so upravičeni do bolniškega nadomestila. To gre v breme ZZZS. V primeru razglasitve epidemije ali drugačnih izrednih razmer, pa bi več stroškov krila država, so za STA pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Trenutno so v Sloveniji štiri osebe, ki so v domači karanteni po vrnitvi s križarjenja na Japonskem, kjer je prišlo do izbruha koronavirusa. Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določa, da bolniku, ki mu zdravnik odredi izolacijo, pripada bolniško nadomestilo v višini 90 odstotkov od osnove v breme ZZZS, je pojasnil vodja odnosov z javnostmi na ZZZS Damijan Kos.

Koronavirus v Italiji Koronavirus Svet V Italiji že šest mrtvih, v Lombardiji izpraznili trgovine

V primeru razglasitve izrednih razmer in bistveno bolj obsežnih ukrepov, pa del financiranja prevzame država. Po pojasnilih Kosa v primeru odrejene karantene večjemu številu ljudi, kot se na primer trenutno dogaja v Italiji, namreč zdravstvena blagajna ne bi zmogla kriti tako velikih stroškov. To je namreč drastičen ukrep, ki je finančno zahteven.

Zakon o nalezljivih boleznih določa, da izredno situacijo, kot je epidemija, razglasi minister za zdravje, je pojasnil Kos. V takem primeru na vladi aktivirajo načrt ukrepanja na ravni države.

Zaradi izrednih ukrepov, ki jih je ob širjenju novega koronavirusa konec tedna sprejela sosednja Italija, se bodo v torek na Mestni občini Koper na pobudo županov občin slovenske Istre sestali predstavniki pristojnih zdravstvenih in drugih služb ter preverili postopke ravnanja ob morebitnem pojavu koronavirusa v slovenski Istri.

Namen sestanka je prevetriti obstoječe postopke ravnanja ob morebitnem pojavu koronavirusa na območju slovenske Istre, oceniti njihovo ustreznost in jih po potrebi dopolniti ter se dogovoriti o sprejemu preventivnih ukrepov po posameznih področjih delovanja, so sporočili z Mestne občine Koper.

Na pobudo županov se bodo sestali predstavniki koprske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Splošne bolnišnice Izola, zdravstvenih domov Koper, Izola in Piran ter Zdravstvenega zavoda Kopilović, koprske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje, Luke Koper in drugih pristojnih služb štirih istrskih občin. Po sestanku je v torek ob 14. uri predvidena izjava za javnost.

Nova Gorica Koronavirus Slovenija Čakajo na navodila države, medtem v Novi Gorici začeli ukrepati na lastno pest

Občine že preverile načrte

Ob tem so na koprski mestni občini še povedali, da so že prej vse občine preverile pri svojih službah, kakšni so ukrepi in načrti za primer pojava koronavirusa, že prejšnji teden pa so predvideli tudi sestanek županov občin Koper, Izola, Piran in Ankaran s pristojnimi o tem vprašanju proti koncu tega tedna. 

Medtem je na Obali zmanjkalo zaščitnih mask. Kot je za Žurnal24 povedala direktorica Obalnih lekarn Koper Katja Gombač Aver, je bila prodaja povečana že v času prehladov in gripe, zdaj pa se je še povečala. "Trenutno iščemo, kje bi lahko dobili zaščitne maske, ljudje po njih povprašujejo, a se jih ne da dobiti. Dobavitelji nam ne znajo povedati, kdaj bodo dobavljive," je še dodala. Mask sicer primanjkuje tudi drugje po državi. 

Na koprski Fakulteti za management Univerze na Primorskem pa so davi odpovedali nekaj predavanj. Fakulteta, ki jo obiskuje tudi nekaj Slovencev iz Italije, sicer normalno deluje, zaposleni pa se držijo priporočljivih preventivnih ukrepov.

Zaščitna maska Slovenija Po Sloveniji zmanjkuje zaščitnih mask

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice