Slovenija
12737 ogledov

Iz UKC Maribor poslali obvestilo v zvezi s sumom na koronavirus

slovenija 19.12.13. univerzitetni klinicni center maribor, ukc maribor, preiskav Nino Verdnik
Oba testa sta bila negativna, so sporočili iz UKC Maribor. Iz previdnosti so prepovedali vse obiske v UKC Maribor.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so v ponedeljek zabeležili sum na okužbo z novim koronavirusom pri dveh osebah, vendar so sum s testiranjem ovrgli. Oba testa sta bila negativna. "V UKC Maribor trenutno ni nikogar s potrjeno okužbo s tem virusom," je povedal predstavnik uprave kliničnega centra Janez Lencl. Iz previdnosti so prepovedali vse obiske v UKC Maribor.

Za popolno prepoved obiskov v kliničnem centru so se odločili predvsem zaradi pojava virusa v Italiji. "Za to smo se odločili iz čisto preventivnih razlogov," je pojasnil.

Kot je dejal, so se na morebiten izbruh bolezni pripravljali že prej, minuli konec tedna, ko se je novi koronavirus pojavil v Italiji, pa so intenzivirali priprave. Zaradi bližine okužb je namreč večja verjetnost, da se virus pojavi tudi v Sloveniji.

Revoz Težave Avto Virus lahko pokosi velik del industrije

Posamični sumi že v prejšnjih tednih

Že v prejšnjih tednih so v UKC Maribor zabeležili nekaj posamičnih sumov na okužbo s sars-cov-2, a so bili v vseh primerih testi negativni. Lencl to pripisuje večji ozaveščenosti in posledično večji občutljivosti javnosti o nevarnosti okužbe. Obenem zagotavlja, da so v kliničnem centru ustrezno pripravljeni na morebiten izbruh bolezni.

koronavirus Italija | Avtor: Epa Epa
Tudi na ministrstvu za zdravje mirijo, da za zdaj ni razloga za preplah. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu Simone Repar Bornšek zaščitni ukrepi, kot so zaščitne maske, zaradi tega virusa trenutno niso potrebni. Vendar pa ministrstvo priznava, da je glede na izbruhe okužb v Italiji in drugje po svetu možnost pojava virusa v Sloveniji velika. Situacija je zelo dinamična, a pod nadzorom, so sporočili v ponedeljek.

Ministrstvo za zdravje bo po končanem sestanku z vodstvi bolnišnic, predvidoma ob 17.30, podalo izjavo o akutalnih dogodkih v zvezi z novim koronavirusom. 

V Italiji iščejo "pacienta nič"

Italijanski virologi medtem iščejo tako imenovanega "pacienta nič". Z genetsko analizo in epidemiološkimi študijami je danes mogoče izolirati ljudi, za katere menijo, da so prvi okuženi. "Pacienta nič še nismo identificirali, zato je nove okužbe zelo težko napovedati," je včeraj dejal Angelo Borrelli, vodja italijanske civilne zaščite. Iščejo obolele, ki so bili v kontaktu z ljudmi, ki so se vrnili iz kitajskega Wuhana, kjer so prvič poročali o virusu.

V Italiji je zaradi novega koronavirusa umrlo sedem ljudi, okuženih je 232 ljudi. Število vseh okuženih se je medtem povzpelo na 80.248 ljudi, umrlo jih je 2.704. Pri tem pa je treba upoštevati, da so kitajske oblasti že dvakrat spremenile način štetja obolelih, kar pomeni, da so številke za Kitajsko nezanesljive. 

stanje koronavirus | Avtor: PrtScr Johns Hopkins CSSE PrtScr Johns Hopkins CSSE

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljek opozorila, da bi se svet moral pripraviti na pandemijo. WHO dodaja, da je prezgodaj, da bi izbruh označili za pandemijo, a da bi morale biti države "v fazi pripravljenosti". 

Koronavirus v Italiji Nasveti NIJZ Zdravje To so navodila, če pride do izbruha koronavirusa v Sloveniji

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice