Svet
8088 ogledov

Izrael poplavil predore pod Gazo

Gaza Deir al Balah Epa
Pred začetkom zadnje vojne v Gazi je bilo tam več kot 1000 predorov.

Izraelska vojska je danes sporočila, da je poplavila več predorov palestinskega islamističnega gibanja Hamas na območju Gaze. Ob tem je dodala, da je poskrbela, da ne bi poškodovala tamkajšnje podtalnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je del orodij, ki jih je izraelska vojska uporabila za nevtralizacijo grožnje Hamasove podzemne mreže predorov," je še sporočila vojska. Lokalni mediji so sicer že decembra lani poročali, da se Izrael nagiba k taktiki poplavljanja predorov z morsko vodo, številni strokovnjaki pa so takrat opozorili, da bi bilo to nevarno za civiliste.

Pred začetkom vojne med Izraelom in Hamasom je bilo v Gazi skupno 1300 predorov, dolgih več kot 500 kilometrov, ocenjuje študija ameriške vojaške akademije West Point. Izrael je ob začetku invazije obljubil, da bo predore uničil, odtlej pa je večkrat zatrdil, da je v njih Hamas zadrževal talce.

Boji v Han Junisu

Gaza Izrael | Avtor: Profimedia Profimedia

Intenzivni spopadi med Izraelom in Hamasom medtem še naprej potekajo v mestu Han Junis na jugu Gaze. Izrael je sporočil, da so njene sile med spopadi v mestnih četrtih in predorih ubile več teroristov in zasegle ogromno količino orožja.

Hamas je med napadom na Izrael 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih 1140 ljudi, večinoma civilistov, zajel okoli 250 talcev. Po več izmenjavah za Palestince, zaprte v izraelskih zaporih, jih gibanje v Gazi - domnevno na območju Han Junisa na jugu - zadržuje še 132.

V povračilni ofenzivi izraelske vojske je bilo na območju Gaze po zadnjih podatkih palestinskega ministrstva za zdravje v enklavi ubitih najmanj 26.751 ljudi. Še 65.636 je ranjenih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Francs 09:53 31.januar 2024.

    Zalivajo predore z morsko vodo pri tem pa so poskrbeli , da ne bodo onesnažili podtalnice .... Res ne zanima kako jim bo to uspelo , da se ne bo slana voda pomešala s sladko podtalnico . Pa itak so ...prikaži več to območja kjer ni pitne vode v izobilju . So še kaki "ekologi" že oglasili ? Roke , ki te hrani ne odsekaš.....

  • Avatar karjola
    karjola 06:14 31.januar 2024.

    Filter ni opravil svojega dela do konca

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:17 31.januar 2024.

    Kaj se norega Izraela res ne da ustaviti? Zakaj se ne vmeša katera od svetovnih velesil? Kakšni so interesi?