Svet
10 ogledov

Izraelci proti vse dražjemu življenju

Izrael, protest
1/8
Reuters
V Izraelu se je na do zdaj največjih socialnih protestih v soboto po vsej državi zbralo okoli pol milijona ljudi, ki nasprotujejo zvišanju življenjskih stroškov in naraščajoči neenakosti. Od vlade zahtevajo takojšnje reforme.

Po podatkih policije naj bi se na ulicah izraelskih mest zbralo okoli pol milijona protestnikov, ki so od vlade zahtevali takojšnje gospodarske reforme.

Gre za največje socialne proteste v tej judovski državi. Organizatorji protestov, ki so se s protesti proti visokim cenam stanovanj začeli že junija, so zadovoljni in že menijo, da so dosegli "kritično maso". Med drugim so protestniki vladi premiera Benjamina Netanjahuja grozili tudi, da je "to Egipt" in da se lahko tudi v Izraelu začne podobna revolucija, ki je z oblasti odnesla egiptovskega diktatorja Hosnija Mubaraka.

Vlada obljublja rešitve

Izraelska vlada se je za zdaj odzvala z oblikovanjem ministrske komisije, ki bo proučila zahteve protestnikov. Obljubljajo tudi ukrepe, ki naj bi protestnike pomirili. A na drugi strani je Netanjahu opozoril na hitre in predvsem drage reforme, ki bi lahko državo pahnili v finančno krizo.

Organizatorji protestov zato napovedujejo nove proteste in vztrajanje "do konca". Dokler ne bodo dosegli sprememb tako na področju stanovanjske politike kot pri znižanju druigh življenjskih stroškov, od izobraževanja do zdravstva, se bodo protesti nadaljevali, napovedujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.