Svet
39 ogledov

"Janša potrebuje prepričljivo zmago"

Glasovanje o zaupnici vladi Boruta Pahorja. Anže Petkovšek
EUobserver opozarja, da Janša za spremembe potrebuje prepričljivo zmago. Evropa čaka glasovanje o pomoči Grčiji, Hrvati pa se bojijo vpliva na njihove volitve.

Padec vlade bi lahko vplival na predvolilno kampanjo na Hrvaškem, piše T-portal. Politolog Damir Grubiša sicer meni, da načeloma zamenjava oblasti ne bi smela vplivati na odnose med državama. Še vedno pa ostajajo odprte nekatere stvari, na katere lahko v nekonsilodiranih demokracijah vpliva "virus nacionalizma". "Janša ne more zrušiti arbitražnega sporazuma, lahko pa zaplete zadeve v državi. Obstajajo ratifikacije in implementacije ter številne Scile in Karibde na tej poti," opozarja Grubiša. Veliko bo odvisnega tudi od tega, koliko bo na Janšo pritiskala Evropska unija (EU), da se mora držati EU.

Krepitev desnice bi lahko vplivala tudi na politično stanje na Hrvaškem. Politolog Višeslav Raos od hrvaških politikov pričakuje modro ravnanje, v predvolilni kampanji pa ostro retoriko.

 

 

 

Usodna gospodarska kriza

Novi list poudarja, da je Pahorjeva vlada padla zaradi gospodarske krize. V prihodnjih mesecih napovedujejo politični vakuum, za katerega pa se sprašujejo, če si ga Slovenija lahko privošči.

Ob tem dodajajo, da je pred slovenskim parlamentom ratifikacija povečanja pooblastil evropskega sklada za finančno stabilnost, ki je pomemben v luči reševanja Grčije. Izid je negotov, saj si politiki niso enotni, ko gre za pomoč Grčiji. Pojasnjujejo še, da Janez Janša, najverjetnejši prihodnji mandatar, ni naklonjen slovenski finančni pomoči Grčiji.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) meni, da bo odločitev o pomoči Grčiji dobila podporo, o čemer pa dvomi EUobserver. Slednji namreč opozarja, da je opozicija v pristojnem parlamentarnem odboru glasovala proti. Poleg tega opozarjajo na Janševo stališče, da finančno reševanje Grčije "ni pošteno", ker grški delavci še vedno zaslužijo več kot slovenski.

 

"Za reforme potrebna prepričljiva zmaga"

FAZ poroča še, da so najverjetnejši izhod iz krize predčasne volitve, na katerih pa se obeta velika podpora opozicijski SDS. V primeru njihove zmage se pojavlja dvom v izvedbo potrebnih reform, saj je Janša te opustil že v svojem prvem mandatu.

Nove reforme bi lahko onemogočili tudi referendumi, saj so za razpis teh potrebni glasovi tretjine poslancev, za spremembo ustave pa dve tretjini. "Brez prepričljive zmage tudi Janša ne bo mogel veliko spremeniti, če si bo za to sploh prizadeval," piše FAZ. "Upati je, da država ne bo naredila enakih napak kot druge evropske države in bo uspela doseči preobrat, preden jo bo k temu prisililo nič več vzdržno zadolževanje."

Komentarjev 2
  • BUČKO 15:01 22.september 2011.

    Fuj, fuj, fej, fej. Basovc. Kaj pa je on naredu, ko je bil na položaju. Sam mal nej pogleda, koliko njegovih prisklednikov se je popucalo. Doma naj raje plenice menja.

  • privat 13:54 22.september 2011.

    naj Janša zastavi vse premoženje kot hipoteko ,da bo boljši pošten in rešitev za Slovenijo