Svet
44097 ogledov

Po Janši je udaril znameniti New York Times

Janez Janša Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in podpredsednikov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, Brdo pri Kranju.
Naslov članka? Populistični vodja je zanetil kulturno vojno, začel je z muzeji.

"Lani marca je Janez Janša, nacionalist, ki ga nekateri primerjajo z Donaldom Trumpom, že tretjič postal predsednik slovenske vlade. Pred tem je bil premier med letoma 2004 in 2008 in na kratko od leta 2012, dokler korupcijski škandal ni zrušil njegove vlade," danes poročajo novinarji časopisa New York Times. V članku nadaljujejo, da je Janša že dolgo znan po napadih na nasprotnike preko spleta, napadal naj bi tudi tiskane medije zaradi pristranskosti, da je pa znan tudi kot velik nasprotnik migracij.

"Toda po vrnitvi na oblast se je osredotočil na še eno priljubljeno problematiko populistov: na kulturo. V zadnjih 10-ih mesecih je Janševa vlada zamenjala direktorje nekaterih najpomembnejših slovenskih muzejev, med njimi Narodnega muzeja, Muzeja novejše zgodovine in Moderne galerije," pišejo. Dodajajo, da vlada zanika navedbe umetnikov, akademikov in intelektualcev, ki trdijo, da je motiv teh sprememb nadzor muzejev in njihov premik v bolj konzervativno, nacionalistično smer, saj pojasnjujejo, da novi direktorji niso imenovani politično. Kot jim je zagotovil predstavnik ministrstva za kulturo Mitja Iršič, so novi izbranci "ugledni kandidati", izbrani preko javnega razpisa.

Opazili so tudi načrte vlade za postavitev Muzeja slovenske osamosvojitve - Iršič jim je ob tem pojasnil, da bo novi muzej predstavljal praznovanje svobode, dodal pa je še, da se obtožbe o vmešavanju politike v kulturo pojavijo le, ko je na oblasti desna vlada. New York Times poroča tudi o raperju Zlatanu Čordiću - Zlatku, ki mu je ministrstvo skušalo vzeti status samozaposlenega v kulturi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 53
  • jozicamurn 15:07 31.januar 2021.

    Če to piše v židovskem timesu, potem dela dobro za nas in to ne paše bogatitveni agendi židovstva.

  • jastreb13 08:00 30.januar 2021.

    Preko NYT je po J. Janši, predsedniku nove naprednejše slovenske vlade zopet udaril pritlehtni levičarski pisun. Norija starih kriminalnih političnih stroktur v Sloveniji se zoper novo naprednejšjo vlado tako še kar nadaljuje.

  • jastreb13 12:24 29.januar 2021.

    Vauuu....še kar na prvi strani!?? To pa je senzacionalna novica za žurnal 24.si, ki jo je lansiral neki zblojeni lažnivi slovenski levičarski pisun.