Slovenija
12399 ogledov

Janša poslancu: "Bom preveril, če imam v svoji kliniki v Avstraliji še kaj prostora na oddelku"

Janez Janša Epa
Začetek seje DZ je zaznamoval besedni dvoboj med premierjem Janezom Janšo in poslancem Levice Miho Kordišem. Ta je Janši očital sodelovanje s kriminalnimi združbami, premier pa mu je odvrnil, da se bo "pozanimal pri pristojnih institucijah, kako pomagati takim, ki trosijo takšne nebuloze". Poslanci Levice so nato sejo protestno zapustili.

"Pozanimal se bom pri pristojnih institucijah, kako pomagati takim, ki trosijo takšne nebuloze"

Kordiš je namreč na predsednika vlade naslovil poslansko vprašanje, v katerem mu je očital sodelovanje s kriminalnimi združbami, denimo pri nakupu hitrih antigenskih testov, in povezave z davčnimi goljufi. "Zakaj z njimi sodelujete, namesto da bi jih preganjali? Zakaj oblast predajate v roke kriminalnim združbam?" je premierja vprašal Kordiš. Ta je Janši še očital, da je "privatizacija države za zasebne interese, nelegalna in legalizirana korupcija pod SDS postala tako glavno sredstvo kot cilj vladanja".

"Ne vem, ali naj to jemljem resno ali ne, ampak glede na to, da opravljam tudi funkcijo ministra za zdravje, se bom pozanimal pri pristojnih institucijah, kako pomagati takim, ki trosijo takšne nebuloze," je na to odvrnil Janša. Na Kordiševa dodatna vprašanja pa je odgovoril, da "k prejšnjemu odgovoru na podobno vprašanje lahko dodam samo to, da gre očitno za urgentni primer". "In da bom preveril, če imam v svoji kliniki v Avstraliji še kaj prostora na oddelku," je dejal.

"Popolna uprizoritev arogance in cinizma oblasti"

Medtem ko si je Janša za svoj odgovor prislužil aplavz dela poslancev, pa so zaradi žaljivega odgovora protestirali poslanci Levice. Po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca je Janša danes pokazal, kaj si misli o državnem zboru in demokraciji nasploh. "To, kar smo danes videli, je popolna uprizoritev arogance in cinizma oblasti, ki ga ne bi smeli prenašati na nobeni točki," je dejal.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec pa je predsednika DZ Igorja Zorčiča pozval, naj zaščiti integriteto vsakega posamičnega poslanca "pred aroganco in nasiljem predsednika vlade". Poleg tega bi moral Janša Kordišu odgovoriti na konkretna vprašanja, ki so bila po njegovih besedah povsem legitimna, je menil.

Zorčič je odgovoril, da tudi v Kordiševi napovedi poslanskega vprašanja ni bilo konkretnih vprašanj. Sicer pa bi Vatovec kot vodja poslanske skupine moral v tem mandatu že večkrat opozoriti na besede Mihe Kordiša, pa se ni nikoli odzval, je dejal. "Predlagam, da si vsi tu nalijemo čistega vina, vsi pometemo pred svojim pragom, pa bo naša razprava bistveno bolj strpna in ne bo nikakršnih očitkov iz ene ali druge strani," je sklenil Zorčič.

Židan meni, da je to neposreden napad na poslanca

Oglasil se je tudi poslanec SD Dejan Židan, ki je opozoril, da bi moral Zorčič zaščititi integriteto poslancev. "To, kar se je zdaj dogodilo, da bo vlada govorila o zdravstvenem stanju posameznih poslancev, s katerimi se ne strinja, je nesprejemljivo. To je neposreden napad na poslanca," je poudaril.

Predsednik DZ je na to odvrnil, da tudi on od poslancev pričakuje, da si ne bodo lastili vloge tožilca ali sodnika, "tako da mi nimamo tu ne zdravnikov ne tožilcev ne sodnikov, mi smo samo poslanci," je še poudaril.

Poslanci Levice so nato napovedali obstrukcijo in sejo zapustili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 53
  • Kirka 10:31 26.januar 2021.

    Vendar PV ni odgovoril na vprašanje, kar je tudi neke vrste odgovor. Vprašanje pa je bilo smiselno, glede na Janševe "dobavitelje": Snežić (davčni svetovalec), tista bosanka s krediti, mojstri iz Mehike z dobavo nevrednih testov... Torej, Janša, odgovori na vprašanje, ...prikaži več zraven pa lahko pojasniš še tistih 200.000€, ki so jih našli kar v tvojem žepu in nisi vedel, od kje so. Aja, pa še povej, kaj si misliš o knjigi Zgage in Šurca o trgovini z orožjem.

  • jastreb13 09:46 26.januar 2021.

    Takoj, ko pogledaš te levičarje v slovenskem parlamentu vidiš, da je z njimi nekaj hudo narobe. Vsi imajo izbočene svetleče se oči, povišan ton govora, izgledajo prepoteno, težje dihajo. Do drugače mislečih v razpravah se obnašajo zelo primitivno, agresivno in ...prikaži več napadalno, govorijo nepovezano in nerazumljivo, obtožujejo vse povprek brez kakršnih koli dokazov. Ko jih pobliže pogledaš vidiš, da imajo razširjene zenice in tudi njihov vonj, ki ga oddajajo je zelo nenavaden.

  • jastreb13 09:37 26.januar 2021.

    Res bi bilo škoda, da Janševa klinika v Avstraliji ostaja neizkoriščena, ko pa imamo pri nas na levici toliko osebkov, ki rabijo urgentno obravnavo.