Slovenija
7390 ogledov

Janša pozval na nošenje dražjih, FFP2-mask

Janez Janša Epa
V Avstriji je nošenje dražjih, FFP2-mask na javnem prevozu in v trgovinah obvezno. Na nošenje dražjih, trislojnih kirurških ali FFP2-mask je pozval tudi slovenski premier Janez Janša.

Slovenski premier je na izredni tiskovni konferenci, ki jo je sklical zaradi vdora še bolj nalezljivega angleškega seva koronavirusa v Slovenijo, učitelje in vse pozval na nošenje trislojnih kirurških oziroma FFP2-mask. »Kjer je le možno uporabljate FFP2 maske, še posebej tam, kjer menite, da bodo stiki, do katerih bo prišlo med opravljanjem dela, tvegani,« je dejal Janša. Otrokom v šolah sicer ni treba nositi tovrstnih mask.

Maske neučinkovito Zdravje Iz tega blaga nikar ne izdelujte pralnih mask!

Strokovnjaki splošni uporabi tovrstnih mask niso naklonjeni, saj so občutno dražje, glede na teste, ki so jih izvedli v Inštitutu Jožef Stefan (ISJ), niso bolj varne.

Cepivo Phizer Zdravje Toliko cepiva pride v naslednjem tednu

zaščitna maska ffp2 | Avtor: Profimedia Profimedia

Kirurške maske pokazale enakovredne rezultate

Kot so na ISJ povedali za TV Slovenija so različne tipe in vrste mask testirali v posebnih prašnih komorah, kamor so vpihovali majhne delce primerljive koronavirusu in bili prijetno presenečeni, da tudi kirurške maske dobro ščitijo tistega, ki masko nosi, čeprav so bile narejene za okolico tistega, ki masko nosi. Slabše so se izkazale maske iz blaga. Kot so poudarili znanstveniki so kirurške maske primerljive z FFP2-maskami.

Janez Janša Izredna tiskovka Slovenija Zaradi angleškega seva zaostrovanje ukrepov morda že v ponedeljek

Razlika nastane predvsem ob dolgotrajnejši uporabi. Zato je pomembno, da maske redno menjamo in si jih tudi pravilno namestimo. FFP2-maske so bolj zahtevne za nošenje in neprimerne za tiste, ki nosijo brado ali niso obriti, pa tudi za tiste z ozkim obrazom, je za TV Slovenija poudarila infektologinja Mateja Logar iz UKC Ljubljana in dodala, da pri nekaterih tipih mask lahko pride do zastajanja ogljikovega dioksida, kar povzroča omotičnost.

testiranje koronavirus Novi sev pri nas Slovenija Nerazvozlana skrivnost okoli prve osebe, okužene z angleškim sevom pri nas

Koronavirus se sicer prenaša kapljično in tak prenos preprečuje več vrst mask, zato je pomembno, masko uporabljamo in to, da jo uporabljamo vsi. 

Komentarjev 9
  • Avatar jate
    jate 12:02 25.januar 2021.

    naj jih k nam domov pošlje po posti ,BREZPLAČNO,pa bomo nosili....

  • sam1 08:18 25.januar 2021.

    A je priporočil tudi koncesionarja za nabavo ??????

  • Avatar Leon
    Leon 07:56 25.januar 2021.

    Janša kje so tiste maske vredne 860.000€ ,ki jih je nabavil Počivalšek izdelane iz serviet in pripete gumice za kozarce ?