Svet
11014 ogledov

Je to Putinova jahta?

Šeherezada Epa

V toskanskem mestu Massia je privezana jahta Šeherezada, dolga 140 meterov in po nekaterih ocenah vredna 700 milijonov evrov. Preiskuje jo italijanska finančna policija, saj obstajajo domneve, da pripada ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. 

Od ruskega napada na Ukrajino in posledično uvedenih sankcij zoper Rusijo je v Evropi zaplenjenih nekaj jaht ruskih oligarhov. Šeherezada je bila v omenjenem mestu že pred dogodki v Ukrajini, in sicer zaradi vzdrževalnih del. 

V sredo je novinar agencija AFP preverjal, kaj se dogaja z jahto. Na njej ni videti delavcev, ki bi opravljali dela, jahta je predmet preiskave. Vir blizu italijanske finančne policije je komentiral, da lastništva ni vedno lahko potrditi in da je preiskava še v teku. 

Šeherezada ima dva heliodroma, bazen in kino. Pluje pod zastavo Kajmanskih otokov. Doslej je plula dvakrat, enkrat leta 2020 in enkrat lani, obakrat v letovišče Soči. Kapitan je Britanec, ostali člani posadke so Rusi. 

Je jahta Putinova? 

New York Times je poročal, da so ameriški preiskovalci zbrali dokaze, ki luksuzno jahto povezujejo s Putinom. Po drugi strani Italian Sea group, podjetje, ki v mestu Massi izdeluje plovila, trdi, da je ni možno povezati z ruskim predsednikom Putinom. 

Kapitan Šeherezade je pri tem za New York Times zanikal, da bi bil Putin lastnik, dodal je tudi, da ga na barki nikoli ni bilo. Na vprašanje, kdo pa je lastnik, ni želel podati odgovora. 

Italija je zaplenila imovino ruskih oligarhov v ocenjeni vrednosti, višji od 800 milijonov evrov. 

Ukrajina vojna Mariupolj Svet Novi nočni napadi, državi sta si izmenjali zapornike Ukrajina begunci Slovenija Ukrajinskim beguncem pri nas odprta pot na trg dela

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Mirko
    Mirko 16:08 25.marec 2022.

    Moja

  • Naklonsky 14:31 25.marec 2022.

    Ideja o povojni obnovi s pomočjo sklada, ki naj bi se 'polnil' tudi z ruskim agresorskim premoženjem, je odlična!

  • marko345 13:40 25.marec 2022.

    Zaplemba premoženja, brez sodbe sodnega postopka- (npr. Neplačilo davkov, kraja ipd.) Je kaznivo dejanje tistega, ki je tako zaplembo odtedil. To je jasno kot beli dan. To z vojno, ki je ne podpiram nima prav nobene zveze.