Svet
13 ogledov

Jelinčič za balkansko Florido

Obisk pri Angeli Merkel? Misija neuspešno, sodijo hrvaški mediji. Žurnal24 main
Predsednik SNS Zmago Jelinčič predlaga, naj se v EU sprejme le Istro in Dalmacijo. S to potezo bi EU dobila svojo Florido in možnost vlaganja v razvoj turizma na tem področju.

Predstavniki SNS z Zmagom Jelinčičem na čelu menijo, da Istra in Dalmacija nista hrvaški pokrajini, saj so jih po drugi svetovni vojni komunisti priključili k Hrvaški. Zato predlagajo, da v EU vstopita le ti dve pokrajini, pišejo na spletnem portalu 24sata. S tem bi EU dobila svojo Florido, lahko pa bi tudi vlagala v razvoj turizma na tem področju.

Sanader si je pri Merklovi opekel prste
"Premier Ivo Sanader se je vrnil iz Nemčije praznih rok, v Berlinu ni dobil pomoči, ki jo je pričakoval. Nemška kanclerka je imela srce iz kamna," v petkovi izdaji piše Jutarnji list. Dodaja, da Ivu Sanaderju vsi evropski sogovorniki svetujejo, naj sprejme bruseljsko posredovanje, če si želi vstopa Hrvaške v EU.

Angela Merkel je svojemu gostu povedala, da še naprej podpira čim prejšnji vstop Hrvaške v EU, obenem pa podpira tudi evropski predlog za rešitev spora s Slovenijo. "Morate se dogovoriti z Ljubljano, pravi Angela Merkel, državi morata sami urediti svoje obmejne težave," piše komentatorka.

Po Sanaderjevih pogovorih v Berlinu bi očitno moralo biti jasno, da taktika hrvaških državnih voditeljev glede spora s Slovenijo ne deluje, poudarja komentatorka. Trditve predsednika Stipeta Mesića, da je vedenje Slovenije težava Evrope, ne pa Hrvaške, kar pomeni, da ga mora Evropa tudi urediti, so brez odmevov. Pričakovanja, da bo Bruselj pritisnil na Slovenijo, da bo popustila, so povsem brezupna, dodaja časnik.

Članstvo v Natu ni 'deus ex machina'
Kot navaja, niti hrvaško članstvo v Natu ne bo spremenilo nič bistvenega, saj ne obstaja noben avtomatizem, kot to poskušajo predstaviti hrvaški voditelji. Evropa je pripravljena pomagati, sicer pa njen model vključuje kompromis, kar bodo težko sprejeli tako v Sloveniji kot na Hrvaškem, ocenjuje komentatorka.

"Evropa utrujena od balkanskih ovac"
"Predsednik Mesić in premier Sanader morata končno nehati slepiti narod s povsem nerealnimi pravljicami, da se bo težava uredila s nekakšnim drobnim taktiziranjem, preigravanjem in zavlačevanjem bruseljskih pobud. Na dosedanji način, ko igrajo nepopustljivo in imajo polna usta floskul o obrambi vsake pedi hrvaškega ozemlja, lahko dobimo le to, da bo Evropa, ki bo utrujena od balkanskih ovac na brvi, dvignila roke od posredništva in Hrvaško, ki je tako blizu, a vendar tako daleč, prepustila usodi brezmejnega gnitja pred vrati Unije," sklene časnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.