Svet
4210 ogledov

Mehka kolena. Junckerja so morali podpirati.

Jean-Claude Juncker, vrh zveze Nato Epa
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker milo rečeno ni bil videti dobro.

Vrh zveze Nato. Na skupinskem fotografiranju je bil Jean-Claude Juncker precej negotov v svoje korake, med drugim ga je moral pri sestopu z odra podpirati ukrajinski predsednik Petro Porošenko, je poročal poljski Polsat News, ki je delil tudi posnetek dogodka.

Uradnega odziva na dogodek s strani Evropske komisije še ni, Juncker pa je že večkrat povedal, da ga muči išijas.

Juncker Evropski parlament Svet Juncker Hrvatom podal lekcijo iz spodobnosti

Na koncu spravljivo

Buren vrh zveze Nato, ki je minil v znamenju grobih kritik ameriškega predsednika Donalda Trumpa zaradi preskromnih obrambnih proračunov preostalih zaveznic, se je sicer končal spravljivo. Trump je na koncu zatrdil, da verjame v Nato, kjer izpostavljajo novo zavedanje o nujnosti krepitve obrambnih izdatkov, a konkretnih novih obrambnih zavez ni, je poročala STA.

Kljub spravljivemu koncu pa Trumpove kritike še odmevajo. V sredo zvečer jih je sam strnil v tvit: "Kaj nam bo Nato, če Nemčija plačuje Rusiji milijarde dolarjev za plin in energijo? Zakaj le pet od 29 držav izpolnjuje zaveze? ZDA plačujejo za zaščito Evrope, potem izgubijo milijarde pri trgovini. Dva odstotka BDP je treba plačati takoj, ne do leta 2025."

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je po burnem vrhu poudaril, da so vse zaveznice zelo jasno slišale Trumpovo sporočilo, da je po iskreni razpravi o pravični delitvi bremen Nato močnejši in da je ta okrepila zavedanje o nujnosti krepitve obrambnih izdatkov.

vojaki nato Že prvi dan Svet Nato z misije nagnal pijanega hrvaškega duhovnika

Cerar: Kolikor zmoremo

Zaveznice so se pred leti zavezale, da se bodo do leta 2024 čim bolj približale cilju dveh odstotkov BDP za obrambo. Letos naj bi ta cilj doseglo osem držav, do leta 2024 pa sedemnajst. Slovenija je z enim odstotkom med najslabšimi.

Slovenski premier Miro Cerar je v povezavi s tem znova spomnil, da se zaradi visoko nadpovprečne gospodarske rasti znatno nominalno povečevanje sredstev ne pozna v odstotkih. Izpostavil je, da bo Slovenija do leta 2023 za obrambno sposobnost namenila 60 odstotkov več kot leta 2017, je poročala STA.

Slovenija sicer danes po Cerarjevih besedah ni obljubila nič več kot v preteklosti: "Naše zaveze ostajajo iste kot doslej. Smo racionalni in zanesljivi. Obljubljamo, koliko realno zmoremo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • jozicamurn 11:05 14.julij 2018.

    EU vodijo narkomani, hedonisti, sado-mazo lgbt/pedofil sprijenci brez družin ter alkoholiki brez lastne družine in liberalni globalisticni smrdljivi babofukci tipa macron. Kam gre EU v tem primeru? V p...o lepo materno po domače.

  • ode 16:49 13.julij 2018.

    Občasno me napade išjas in vem, kako je. Obnašanje Junkerja še zdaleč ni posledica išjasa.

  • mph 13:04 13.julij 2018.

    Ni prvič, da ga ujamejo kamere pijanega na podobnih dogodkih in še vedno ga ni nihče odstopil. Sam pijanec ne bo odstopil.

Sorodne novice