Svet
10 ogledov

Jutri parada ponosa še v Zagrebu

Parada ponosa Zagreb Reuters
Nobena parada ponosa še ni bila tako dobro varovana kot bo ta v Zagrebu, sporočajo s hrvaške policije. Pričakujejo okoli tisoč udeležencev.

"Na morebitno nasilje, žaljenje ali drugačno kršenje zakonov se bomo odzvali z aretacijami," so napovedali na hrvaški policiji. Dodajajo, da bodo policisti vse morebitno nasilje tudi snemali.

Hkrati sporočajo, da niso zadovoljni s sodelovanjem organizatorjev parade. "Trasa, ki so jo izbrali, je neugodna. Okoli se nahaja veliko gostinskih lokalov; njihovo poslovanje bi bilo lahko ta dan ogroženo, poleg tega pa ne moremo predvideti, kako bodo na parado reagirali gostje teh lokalov," pravijo na policiji. Trase, ki so jo predlagali na policiji, naj organizatorji parade ne bi želeli sprejeti.

Policija bo v Zagrebu javni red in mir poostreno nadzirala tudi po koncu parade, so še sporočili.

Nasilje v Splitu in popis na spletu

Preteklo soboto se je parada ponosa odvila v Splitu, proti nekaj sto udeležencem pa se je postavilo okoli 10 tisoč domačinov; med njimi je stalo skoraj 700 policistov. Nasilje v Splitu je odmevalo po svetu in bi lahko otežilo Hrvaško pot v EU.

Na spletu se je poleg tega pojavila spletna stran, homopopis.com, ki trenutno očitno ne deluje. Neznani avtorji so na njej s ciljem "zaščite hrvaških državljanov z opozarjanjem na homoseksualni del populacije" objavili fotografije udeležencev parad ponosa.

Komentarjev 1
  • 1111 18:14 17.junij 2011.

    ...tej paradi pa res ni zadosti...z glavo skozi zid in opeko v glavi...