Svet
2006 ogledov

Kaj bi se zgodilo, če bi v tem trenutku ugasnilo Sonce?

Raje večkrat po malem ali enkrat za dolgo? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Če bi sonce ugasnilo ta trenutek, bi svetlobo videli še osem minut, potem pa bi se nam dobesedno stemnilo pred očmi. Mesta bi ostala osvetljena, dokler bi imeli elektriko. Po tednu dni bi bila povprečna temperatura 0 stopinj Celzija, v enem letu pa - 100 stopinj Celzija. Tako v videu, ki ga povzema Business Insider, razlaga Michael Stevens iz znanega portala Vsauce, kjer se ubadajo s tematikami povezanimi z znanostjo.

Brez Sonca si ni možno zamisliti življenja. O vprašanju, kaj bi bilo, če bi Sonce ugasnilo, je razmišljal že Albert Einstein. Znanstveniki so pred njim predvidevali, čeprav tega niso dokazali, da bi se v Sončnem sistemu zgodil kaos, saj bi planeti "pobegnili" v vesolje.

Svetloba na drugi strani ni trenutna, saj potuje s hitrostjo 299.792.458 metrov v sekundi in potrebuje osem minut, da doseže Zemljo. Če bi Sonce ta trenutek izginilo, bi sončevo svetlobo videli še osem minut, piše Business Insider.

Nato bi nastala tema, a ne popolna, saj bi še vedno videli zvezde na nebu. Mesta bi ostala osvetljena, dokler ne bi zmanjkalo elektrike, razlaga Michael Stevens iz znanstvenega spletnega portala Vsauce. Brez sonca ne bi bilo fotosinteze -  to je biokemijski proces, pri katerem rastline, alge ter nekatere praživali in bakterije izrabljajo energijo sončne svetlobe za pridelavo hrane. To pomeni, da bi večina majhnih rastlin ovenela v nekaj dneh. 

To nas najprej ne bi skrbelo toliko kot toplota. Po tednu dni brez Sonca bi povprečna temperatra na Zemlji padla na 0 stopinj Celzija, do konca prvega leta pa bi dosegla - 100 stopinj Celzija, pravi Stevens.

Hkrati bi se ohladili oceani in morja, ki bi s časom zaledenela, kar bi Zemljo spremenilo v ledeni svet. Tako kot pri globokih jezerih pozimi, bi zaledenela le površina, pod ledom bi bila voda v tekočem stanju.

Viri toplote na dnu oceana

Človek bi edini toplotni vir lahko našel blizu geotermalnih odprtin na dnu oceana, ki emitirajo toploto, ki izvira iz središča Zemlje. Življenje na Zemlji bi se lahko nadaljevalo naprej, bi pa bil to temen in osamljen planet, zato je težko predvidevati, ali bi bili ljudje sposobni preživeti.
Bi pa tudi milijarde let potem, ko bi ugasnilo Sonce, preživele živali, oziroma organizmi, ki živijo v bližini omenjenih toplotnih virov, saj ne potrebujejo sončne energije za preživetje, ampak hrano in energijo črpajo iz topline, ki prihaja iz odprtin.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 20:56 12.marec 2016.

    V prvem mescu pocrka polovica prebivalstva, v drugem pa še ostale podgane.