Svet
26 ogledov

Karteli rekrutirajo ameriško mladino

mehika tolpa EPA
Mehiški mamilarski karteli za svoje umazane posle vse pogosteje "najemajo" otroke iz Teksasa.

Teksaška policija zadnje čase beleži trend, da mehiške tolpe v zameno za "lahko zaslužen denar" uporabljajo otroke z ameriške strani meje. "Pravijo jim 'pogrešljivi'," je za Reuters dejal Steven McCraw iz oddelka za javno varnost.

Preiskovalci imajo dokaze, da ima šest mehiških tolp, med njimi tudi ena najbolj nasilnih tolp Zeta, v Teksasu svoje enote, ki aktivno rekrutirajo otroke. "Karteli otrokom plačajo 50 dolarjev, da premaknejo vozilo z enega mesta na drugo, kar kartelom omogoča, da vidijo, ali jih nadzirajo policisti," pojasnjuje McCraw. "Seveda, ko se enkrat povežeš z njimi, pride do posledic".

Med aretiranimi tudi 12-letnik

V zadnjem letu so na meji enega okrožja v Teksasu aretirali 25 mladoletnikov, ki so delovali kot ogledniki ali opravljali kakšno drugo delo za tolpe. Karteli so svoje dejavnost razpršili in delujejo v vseh večjih mestih v Teksasu. Oktobra so aretirali 12-letnika, ki je v ukradenem poltovornjaku prevažal več kot 360 kilogramov marihuane.

Teksas se je že pridružil programu mejnih organov, v okviru katerega policisti otroke in starše opozarjajo na nevarnosti ponudb mehiških tolp. Policisti opozarjajo, da so otroci manj verjetni osumljenci. Poleg tega jih je lažje premamiti z manjšimi vsotami denarja, grozijo pa jim tudi nižje kazni, če jih aretirajo.

Mehiški karteli vedno bolj stegujejo svoje lovke na območje onstran ameriške meje. Poslužili naj bi se zastraševanja lastnikov večjih farm na jugu Teksasa in jih s tem prisilili, da jim dovolijo uporabo njihovih posestev kot "stalnih baz" za tihotapljenje drog.

Komentarjev 1